Заплашва ни хуманитарна криза, ако продължат напливите на бежанци

Лилия Христова 03 септември 2013 в 15:55 2537 3

Бежанци
Бежанци

България ще бъде изправена пред хуманитарна криза, ако не се вземат бързи мерки за намирането на подслон на постоянно прииждащите, главно сирийски,нелегални емигранти. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти по-рано днес.

"Лимитът за приемане на бежанци е стигнат", каза вътрешният министър, но не се ангажира да каже още колко нелегални емигранти ще могат да намерят подслон у нас.

До момента броят на сирийските бежанци е 1 400, което представлява около 70-80% от всички нелегални емигранти в България. За последните 24 часа например 25 от общо 56 бежанци, преминали на българска територия са от Сирия. По думи на Йовчев местата в лагери отдавна са свършили. В момента се оглеждат бивши казарми, за да се изясни в кои от тях би могло да пребивават потърсилите подслон у нас емигранти. Също така има идея да се създадат палаткови лагери, в които да бъдат настанявани бежанците, но по думи на Йовчев не е желателно да се стига дотам.

Вътрешният министър добави, че предстои откриването на два тактически щаба в Елхово и Хасково, с чиято помощ ще се засили наблюдението на българо-турската границата, откъдето най-често прииждат нелегалните емигранти.

В изявление по повод бежанската криза еврокомисарят Кристалина Георгиева пък заяви, че сирийците, напуснали родината си вече достигат критичната бройка от 2 млн. души. Само до 16 март тази година броят им е бил два пъти по-малък. Според еврокомисар Георгиева се очаква бежанската вълна да се засилва все повече и повече заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!