Цветанов: "Хизбула" стои зад атентата в Бургас

Юлиан Христов 05 февруари 2013 в 16:07 8896 25

Цветан Цветанов обяви, че
Цветан Цветанов обяви, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас след заседание на КСНС при президента. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветан Цветанов директно обвини "Хизбула" за атентата в Бургас в изявлението си, направено след 6-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

"Установени са три лица, съпричастни с атентата. Две от тях са живели в Ливан от 2006 г. Те са принадлежали към военното формирование на "Хизбула". Финансирането на операцията е било проследено до Ливан", заяви Цветанов.

Тримата са пребивавали в страната с фалшива самоличност от Мичиган. С фалшивите документи са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие.

"Успяхме да установим цялото движение от момента, в който започват да се регистрират тези лица на територията на страната. Тримата са били на територията на страната с фалшива самоличност. Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност, с паспорти на Австралия и Канада, които от 2006 и 2010 година живеят на територията на Ливан", каза Цветанов.

Двама от заподозрените са били в България в периода 28 юни - 18 юли 2012 г., когато беше извършен атентатът.

Единият е имал паспорт от Австралия, другия - от Канада, каза още вицепремиерът.

"Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула". Това, което може да се направи като обосновано предположение, искам да повторя – обосновано предположение, е че двете лица, които са установени с истинската им самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула".

В тази връзка ние винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес, между българското правителство и правителството на Ливан и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени и които някои от тях вече са изпратени към компетентните власти, както на Ливан, така също на Австралия, на Канада и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може действително да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт.

Това, което се представя пред вас като информация, е съгласувано с наблюдаващия прокурор, за което ни е дадено разрешение да информирам българските медии с тези информация", каза Цветан Цветанов.

В същото време в изявлението си, направено преди изявлението на Цветанов, президентът Росен Плевнелиев обяви: "В Близкия изток протичат процеси, които са от съществено значение. Има рискове и заплахи за страната".

„Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Води се разследване, то не е приключило. Вицепремиерът Цветанов със сигурност посочи един сериозен напредък. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина”, каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!