Атентаторите влезли с влак от Полша, избягали през Румъния

08 февруари 2013 в 12:52 2122 2

Публикацията в онлайн изданието на
Публикацията в онлайн изданието на "Ню Йорк таймс".

Организаторите на атентата в Бургас са пристигнали у нас с влак от полската столица Варшава, където пък стигнали със самолет от ливанската столица Бейрут. Двамата оцелели избягали по суша през Румъния.

Това обяви в интервю за американския вестник "Ню Йорк таймс" вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според Цветанов планът на атентаторите бил да задействат взрива в движещия се автобус с израелски туристи, докато той пътувал към черноморския им хотел. Бомбата трябвало да бъде взривена с дистанционен детонатор с обхват около 10 километра. "Това означава, че автобусът е могъл да бъде взривен на 5-6 километра от летището", обяснява Цветанов. "Но разбира се, в този случай той е допуснал грешка", посочва той пред изданието.

Разследващите в България работят върху издирването на двама предполагаеми членове на "Хизбула" - австралиец и канадец, и двамата с ливански произход, за които се вярва, че стоят зад бомбения атентат в Бургас. Те отказват да съобщят имената на двамата мъже, за които се вярва, че са работили в сътрудничество с трети човек, пише още американският вестник. 

 "По думите на г-н Цветанов след експлозията двамата оцелели конспиратори са избягали по суша, отправяйки се на Север, към Румъния. В град Цар Калоян е била намерена фалшифицирана шофьорска книжка и карта за социално осигуряване. От последната е изолирано ДНК на загиналия терорист.

От Румъния двамата бягащи мъже взели полет за Турция, откъдето се върнали в Ливан, посочва Цветанов. Той не съобщава дали в момента те са там и дали имат издадена заповед за арест.

В същото време канадският министър по въпросите на гражданството и имиграцията посочи, че заподозреният мъж с канадско гражданство се е заселил в страната  на 8-годишна възраст, получил е гражданство няколко години по-късно, а на 12 г. е напуснал Канада.

"Възможно е оттогава да се е връщал в страната няколко пъти", посочва министърът, цитиран от "Ню Йорк таймс".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови