Найденов извади Миджур от търга с компенсаторките

Нели Чолашка 04 септември 2012 в 20:04 2508 0

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието МирославНайденов е разпоредил планинските пасища, обявени за продажба с поименни компенсаторни бонове  в района на връх Миджур, да бъдат извадени от списъка.

Това обявиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на серия от въпроси на OFFNews.bg.

Изваждането на пасищата от търга с компенсаторки се случи след предаването "Разследването на седмицата", което се излъчи в 17 ч. в понеделник от студиото на OFFRoadRadio и се излъчва на живо в 5 медии. В предаването участваха екологът Тома Белев и журналистът от „Капитал“ Татяна Василева.

След предаването Найденов се е обадил на Тома Белев и го е уверил, че планинските пасища ще бъдат изключени от предстоящите търгове на земеделски земи.

В отговора на МЗХ до OFFNews.bg се съобщава, че засега ще бъдат извадени от търга пасищата на връх Миджура.

"Останалите имоти, за които природозащитници смятат, че попадат в защитени територии и не трябва да са обект на продажба, ще се проверят от МЗХ, и ако се окаже, че наистина са част от защитени местности, също ще бъдат изключени от търговете", уточниха от министерството.

От информацията на страницата във Facebook на Тома Белев, в която се съобщава за обаждането на Найденов, става ясно, че министерството на земеделието очаква от еколозите информация кои земи от обявените за продан са защитени територии.

Освен как ще събира информация за земите, които са защитени територии, OFFNews.bg очаква още отговор на въпросите:

- Ще бъдат ли извадени от търга с компенсаторките всички земи, които попадат в "Натура 2000"?

- На кой закон се позовава наредбата на МЗХ, която ограничава  продажбата на  земи от държавния поземлен фонд единствено и само до продажба чрез поименни компенсаторни бонове?

- Кой е органът в МЗХ, който трябва да разследва подчинени на министерството за злоупотреба със служебно положение?

- Ще бъде ли разследвана злоупотребата в областната дирекция "Земеделие" във Видин с която първо са отдадени под наем 1200 дка земи на Емил Петров за 5 г. за общата сума от 600 хил. лв., а 20 дни по-късно същата дирекция обявява същите земи за продан.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови