Найденов изключи само 131 декара от търга с компенсаторки

Последна промяна на 05 септември 2012 в 19:11 2245 2

Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов
Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов

Само 131 декара изключи от търга с компенсаторки земеделският министър Мирослав Найденов, въпреки обещанието си, че няма да разпродава планините.

В съобщение до медиите земеделското ведомство уведомява, че министър Найденов е разпоредил проверка дали в предложените за търг земи не са попаднали такива, които са публична държавна собственост.

МЗХ съобщава още, че към момента е открит само един такъв имот и той е от 83 декара във Видинско.

Проверка на OFFNews.bg установи, че става дума за защитена територия "Миджур" в землището на село Горни Лом, община Чупрене. Площта му е 131, а не 83 декара, както пише в съобщението на МЗХ.

Като изключим защитената територия "Миджур" обаче, всички планински пасища продължават да стоят за продан. Те са частна държавна собственост и не попадат в така формулираната от министъра забрана.

Продажбата на защитена територия е забранена от закон и "Миджур" нямаше как да се продаде, независимо от забраната на Найденов. Присъствието на защитената територия в тръжната документация обаче минираше целия търг, който вероятно щеше да бъде отменен от съда.

Малко след предаването "Разследване на седмицата", излъчено в понеделник едновременно от OFFNews.bg, Pressclub, "Отворен парламент", "Гневни млади хора" и OFFRoad Radio, земеделският министър се бе обадил на участника в предаването Тома Белев, за да го увери, че ще изключи пасищата, които попадат в Натура 2000 от предстоящите търгове на земеделски земи с поименни компенсационни бонове.

В областната дирекция "Земеделие" - Видин за търг са дадени около 20 000 декара земи, от които 7 811 декара са високопланински пасища, частна държавна собственост, попадащи в Натура 2000. С днешната си заповед обаче министърът изключва само 131 дка (а според МЗХ 83 дка). Така за продан остават 7 680 декара от билото на Стара планина в района на връх Миджур.

Преди малко се чух с министър Найденов и го попитах защо не спазва обещанието си, каза пред OFFNews Тома Белев. След известно уточняване на термините и кои земи в коя юридическа формулировка попадат, Найденов обещал, че в началото на другата седмица ще организира среща с животновъди, за да потърси тяхното мнение и отново ще преразгледа решението си.

По-рано сутринта мнозинството от ГЕРБ отхвърли предложението на „Атака” парламентът да  наложи мораториум върху продажбата на земя от Държавния поземлен фонд. Депутатът Любомир Владимиров предложи мораториумът да е за срок от 5 години. „Аргументът, че от получените средства ще бъдат подпомагани земеделските производители е безпочвен. Това е крайно недалновидна политика, която при крайно занижени цени би обогатила само единични ползватели на държавни земи. Държавата ще се лиши от активи за милиарди и ще получи жалки суми”, каза Владимиров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2012 в 01:53

Добре де, земеделието трябва да се подпомага, и пари трябват. Само не разбрах как точно земеделието ще се подпомогне, като Видински окръг се продаде за три лева.
Да не се чуди някой утре, ако следващата власт започне с национализация и пак с народен съд.

05.09 2012 в 21:15

Прав е депутатът от Атака. Не само недалновидна, а престъпна политика. Как не са се сетили в Германия, Франция, Италия, Швейцария и Австрия да разпродадат Алпите? Да ги разпродадат за да си подпомогнат земеделието???
Някой ще попита ли ПРЕСТЪПНИКА Миро Калинката кого лъже, че с парите щял да подпомага земеделието? Нали се кани да ги харизва срещу компенсаторки? По 1 стотинка /условно/ кв.метър? Герб че се оказаха мошеници и далавераджии вече на всеки е ясно, ако не е с умствена недостатъчност по рождение. Но, това което се кани да прави Калинката минава всякакви граници. Този пресъпен идиот дава ли си сметка, че високопланинските пасища са основният естествен водосбор, от който в по-ниската част на планината се прави водовземането за водата която пием? Кой и как ще контролира санитарните норми в тези бъдещи частни имоти? Какво от това, че един ден /дай Боже/ този нещастник ще бъде осъден? Колко време и колко реални пари ще са необходими, държавата /ние, българите/ да изкупи отново тези земи? Това е Герб - ГРОБ, а след нас и потоп!