Губим още 385 млн. евро от Европа заради Мирослав Найденов

Последна промяна на 11 септември 2012 в 10:20 2291 12

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Има потенциален риск България да загуби още европейски пари по Програмата за развитие на селските райони, управлявана от земеделското министерство. Това стана ясно от думите на говорителя на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт пред БГНЕС.

Причината е забавяне на усвояването на средствата за повече от две години. По същия начин в края на 2011 г. България вече загуби 39 милиона евро по ПРСР.

Сега има риск в края на 2012 г. да загубим и над половин милиард лева за 2010 г.

Неусвоените средства са 385 милиона евро. Ако не ги усвоим за оставащите три месеца и половина от 2012 година, ги губим.

Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош е изпратил още през юни предупреждение до земеделския министър Мирослав Найденов.

Колко пари реално ще загубим ще стане ясно до 31 януари 2013 г., когато страната ни разбере какви са били плащанията през последното тримесечие на годината.

Няма да загубим парите от Европа по Програмата за развитие на селските райони, реагираха от земеделското министерство часове след изказването на Уайт. От ведомството на Найденов са категорични, че сумата щяла да бъде усвоена до края на 2012 г. Позицията на МЗХ вижте тук.

Към началото на септември ЕК е изплатила 1.027 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Сумата е равна на 39% от предвидените средства по програмата.

Сумата включва платеното от Европа и възстановените от правителството суми, както и 7% аванс, изплатен от ЕК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2012 в 11:41

Обяснението е просто: мин. Найденов е некомпетентен, а екипът му още повече. България не усвоява парите от ЕС, защото се иска МНОГО РАБОТА: да знаеш какво трябва да направиш, как, колко ще струва, колко време ти е нужно. Кой да напише проекти в това министерство (в другите министерства картината е същата), като приоритетите не са развитие на селските райони в България (какви са приоритетите никой не може да каже, т.е. политиката им е без визия). Не знам защо българските евродепутати не помагат с нищо на България, т.е. защо не помагат на некомпетентните министри, което показва че и те нямат приоритети в работата си. По-просто е да си поделят ОЦК Кърджали (който е много дълбока златна мина), да си понапълнят собствените сметки и да изчезнат догодина...елементарно! Нас ще ни занимаят с бездомните кучета. Даже и да има стачки, бойкоти и пр., те като че ли не водят до нищо позитивно - играчите са едни и същи, политиката : антибългарска.

14.09 2012 в 10:40

Не мисля, че оставката е нужна. Пускането на реклама по мерките обхващащи Програмата за развитие на селските райони е необходима , защото по този начин се засилва интереса на хората.

12.09 2012 в 09:19

За да получиш субсидии независимо в коя сфера, ти взимат 30% от стойността за която си одобрен (къде легално- къде нелегално )....Е, добре ли е, а ? Ако получиш 10000 даваш рекет 3000...Но всеки си трае, че догодина и толкоз няма да има ! ТОВА Е БГ...А този мишок горе е за затвора и дано някой ден ко застигне тази съдба, от все сърце му я желая и пожелавам !!!

12.09 2012 в 04:57

Оставка, съд и затвор!!! Нема такава държава!

11.09 2012 в 19:59

Е тоя е добър!

11.09 2012 в 16:52

Умният и корумпиран политик краде, но и увеличава "размера на пицата". Нашите са глупави и корумпирани - крадат и същевременно пречат на цялата икономика.

11.09 2012 в 14:34

На негово място, след толкова безкраен келепир, аз самият бих бил изключително доволен да си подам оставката и да си живея щастливо и спокойно напълно необезпокоявано до гроб осигурения си живот!!!

11.09 2012 в 13:59

Да си поддава оставката на момента.

11.09 2012 в 13:14

Смятам, че г-н Мирослав Найденов трябва да подаде оставката си !

11.09 2012 в 13:06

Зелчо /зелке, щото пишете в ж.р./, нямате възможност да го свалите, защото в БГ няма пряка демокрация, даже изобщо няма демокрация. За 23 години успешно заменихме еднопартийния тоталитаризъм с многопартиен тоталитаризъм и диктатура на партията-победителка. Това първо. Второ - подписка да съберете, ще я изгубят някъде из народното събрание /справка - подписката за АЕЦ Козлудуй/. Стачка да вдигнете - медиите ще ви изкарат терорист-ка. Да се обадите на "някого в парламента" - все едно да се обадите на .... я пробвайте по-добре с Арменския поп.
Трето - какви избори, какви 5 лева. На предните избори, резултатите бяха извести два месеца преди самите избори, дори социолозите "познаха" с 0,1% "статистическа" грешка. С два думи - не им пука от изборите.
За кой да гласувате ли? Вижте коя партия бива оплювана от ВСИЧКИ останали партии и медии. А ако не желаете партии - закона ви дава възможност сами да се изявите, но са ви поставили стотици ограничения и препятствия. Т.е. - имате правото, ама не можете. Което напълно потвърждава тезата ви, че нещата в държавата са много зле. Но, да завършим с оптимизъм - ще стават още по-зле ;)