Министър Найденов промени решението си след Разследването на седмицата

Последна промяна на 03 септември 2012 в 23:51 4808 8

Тома Белев, Татяна Василева от

Земеделският министър Мирослав Найденов промени решението си за разпродаването на планините с компенсаторки след предаването "Разследване на седмицата". То се излъчи днес от 17 часа на живо едновременно от 5 медии. Участниците бяха екологът Тома Белев и журналистът от "Капитал" Татяна Василева.

След предаването министър Найденов се е обадил на Тома Белев и го е уверил, че планинските пасища ще бъдат изключени от предстоящите търгове на земеделски земи.

Информацията за това бе публикувана във фейсбук от самия Тома Белев. Ето какво написа той във страницата си във Фейсбук:

Независимо от неверието на Владо Йончев днес в Разследване на седмицата с Гневни млади хора и Offnews , че нещо ще се промени след това предаване, нещото все пак се случи. След предаването проведох телефонен разговор с Мирослав Найденов, в който постигнахме съгласие, че целта на националния търг не е да продава пасища, при това такива в защитени територии и НАТУРА 2000 мрежата. Съгласието ще се изрази екологичните организации да му изпратим списъка на пасищата, които са в НАТУРА 2000 , а той да издаде заповед, с която ги изключва от търга. Сега ще трябва да се поозорим малко с ГИС експертите и да се приключи случая. Желаещи да помогнат?

Поради късния час не си позволихме да търсим земеделския министър за повече подробности, но възнамеряваме да направим това утре. Имаме потвърждение от министерството на земеделието, което можете да видите тук.

Втора голяма новина се роди, докато течеше съвместното предаване на OFFNews.bg, "Отворен парламент", "Гневни млади хора", Pressclub.bg и OFFRoad Radio. Земеделският производител Емил Цеков Петров декларира пред Медиапул чрез адвоката си Илияна Миланова, че се отказва от арендата на скандалните земи.

Петров бе подписал договор, че ще плаща в продължение на 5 години по 100 лева годишно наем за 1200 декара земи около връх Миджур. Същите тези земи са обявени за продан от земеделското министерство за 61 лева на декар.

Това означава, че срещу 61 лева новият им собственик автоматично получава 500 лева, които е трябвало да отидат у държавата.

Тома Белев съобщи, че организацията "Зелени Балкани" ще сезира прокуратурата за действията на областната дирекция "Земеделие" във Видин. Тя веднъж е договорила да получи 500 лева наем от декар, а 25 дни след това предлага същите земи за 61 лева, лишавайки държавата от договорения проход и харизвайки го на бъдещия купувач.  

В предаването "Разследване на седмицата" блогърът Асен Генов, който се включи по телефона, заяви че Емил Петров е служител на "Дунавски драгажен флот", който доскоро се е управлявал от общинската съветничка на ГЕРБ Росица Кирилова. Към момента няма потвърждение на тази информация.

Сигурно е обаче, че Емил Петров се е регистрирал като земеделски производител на 17.07.2012 г. - само 3 дни преди да вземе под наем 1200 декара. Това са единствените земи, които Петров взема под наем. В землището на Горни Лом има и други земи, които са се предлагали под наем, но Петров проявява интерес само към тези, които месец по-късно - на 15 август ще бъдат обявени за разпродажба.

Петров никога не е имал фирма и остава под въпрос как е спечелил 600-те хиляди лева, които ще даде като аренда за 5 години ползване на 1200 декара срещу 100 лева на декар.

Наемът за земеделска земя от Х категория рядко надхвърля 15-20 лева на декар.

С промяната на решението си Мирослав Найденов избягва и гафът, който можеше да провали целия търг в област Видин. В земите за продан бяха попаднали и 137 декара от защитената територия Миджур. По закон земи в защитени територии не могат да се продават.

Едва ли са искали точн тези 137 декара да продадат, защото това просто няма как да стане, коментира Тома Белев в "Разследване на седмицата". Той предположи, че в базата данни на земеделските ведомства е такъв хаос, че дори не са разбрали каква мина са си поставили.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com
 Аудиозапис от предаването може да чуете ТУК

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2012 в 14:32

Браво Оффнюз, браво и на другите медии, които се включиха. Статии като тази ме карат все още да имам някаква надежда, че нещата в България все пак рано или късно ще се оправят.

04.09 2012 в 12:55

Споделям мнението на "животът казва", но и се чудя - какви избиратели са тези, които забравят откровено престъпните действия на избраниците си и гласуват ли гласуват за тях по някаква странна симпатия. Найденов се прочу сонова посиняло 20 годишно месо, Бойко го прибра под крилото си след скандала ... е, какъв балък трябва да си, за да гласуваш доверие и на единия и на другия? Алтернативи има, дори и те да се свеждат до негласуване - нелегитимната власт, колкото и да е облечена в законови актове си остава нелигитимна и не може да се разпорежда така свободно, както къпещите се в народно доверие мутри или комсомолци. Не мисля, че можем да променим съществуващите български "политици", но избирателя - него трябва да променим, да го научим да не се вързва на "ако не са тия ще са ония", а да гледа нагласа си като на валута даваща доверие - можеш и да не го дадеш никому и това също е избор, особено пък ако "политицик" в страната ти значи редичка за паничка, а не отговорност.

04.09 2012 в 11:53

И тия са като ония.

04.09 2012 в 08:34

Баш си е така, какви са тия работи? Вземат ти земята на дедите, после с много зор след много години я връщат разбъркано и съвсем не същата, а за някои остават ненужние бонове за компенсация. Хората ги разпродават с годините, и като се съсредоточат обратно в ръцете на хиените, им се дава земя на аванта. Хем много евтина, хем уж е търг, но само една валута се приема на него. От нея имат, както казах, предимно правилните хора. Освен ниската цена на земята има и още един бонус. Валутата е закупена на цени многократно по-ниски от номинала, а именно на пазарни цени при много ниски нива. Малцина нормални хора, които още си пазят боновете, така и няма да се юрнат за този търг, а и пак не биха били фактор предвид липсата на концентрация.

04.09 2012 в 06:18

Тук новината е, че министерството не знае кое е в Натура2000.

Демек и да иска, не може да защити земите в Натура2000 !

04.09 2012 в 01:43

Мафия,това е точното определение според мен.

04.09 2012 в 00:59

Хитри са изедниците, не може да се отрече. Сега хем еколозите ще са доволни хем джобовете пълни. Чукарите около връх Миджур които и без това бяха много малък процент от схемата отидоха за успокояване на общественото напрежение и демонстрация на "работещото гражданско общество" а лъвския пай от останалите 154 хиляди декара все пак ще бъде разпределен на свойте хора. Но ако търговете не бъдат спрени изцяло ще остане горчивото усешане че пипалата на октопода наистина са започнали да позеленяват.

04.09 2012 в 00:24

Не мога да проумея защо винаги трябва някой да се задейства за да спрат тези престъпни схеми,та министъра толкова ли е прост та не се усеща,значи ако не се вдигне шум всичко ще мине и замине,омръзна ми да се правят на малоумници.