Над 300 служители в държавната администрация уволнени в рамките на месец

10 август 2013 в 19:50 4265 4

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Над 300 служители в държавната администрация са били уволнени от новото правителство през последния месец, съобщи bTV.

Отстранени са служители на всички нива. Повечето министерства са уволнили всички служители, които са били на изпитателен срок или на временни договори. Има и такива, които са били пенсионирани. Други пък са напуснали по свое желание.

Част от министерствата обясняват, че причината за уволненията е преструктуриране и намаляване на разходите. Въпреки това вече са обявени конкурси за освободените места, като на места дори са обявени повече места за запълване.

Най-много хора са освободени в МВР - 130 души. Повечето от тях обаче са пенсионирани.

По над 30 служители са уволнени в спортното и здравното министерства. В Министерството на здравеопазването беше приет нов Устройствен правилник с цел да бъде оптимизирана администрацията, а здравният министър Таня Андреева обясни промените с намаляване на разходите за заплати. Беше уволнен и целият пресцентър и въпреки решението за намаляване на средствата за заплати бяха назначени отново трима души, които ще работят в новосформираната дирекция за връзки с обществеността.

Трима души са уволнени през юли от социалното министерство. Уволнен беше и директорът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов, като на негово място беше назначена Ева Жечева. Каменов беше освободен без предизвестие. Той определи уволнението като политическо решение и заяви, че чистката ще застраши започнатите реформи.

Освободени бяха и всички шефове на Регионални инспекции по околната среда и водите, на природните паркове и басейновите дирекции – общо около 30 души. Причината за уволненията са различни сигнали за слабости в регионалните звена на министерството, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

По 25 служители са освободени от министерствата на регионалното развитие и на правосъдието, а между 10 и 20 в министерствата на земеделието, икономиката, отбраната и финансите.

Единствено в културното и външното министерства няма уволнени служители, сочи справката.

Чистката в администрацията не е нещо ново. Тя се случва на практика при всяко правителство. Когато стана премиер Бойко Борисов уволни голяма част от служителите в пресслужбата на Министерския съвет, а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов смени почти всички директори на полицейски служби, припомнят синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови