Масови уволнения в екоминистерството

Вероника Шербанова 01 август 2013 в 18:47 4093 6

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите уволни всички директори на регионалните си структури - регионалните инспекции по околна среда и води, басейновите дирекции и дирекциите на националните паркове, съобщиха от коалиция „За да остане природа в България“.

В случая министерството се възползва от възможността, която е дадена в закона, и уволнява хората без предизвестие и без мотиви, обясни за OFFNews председателят на „Зелени Балкани“ Тома Белев.

Това е просто поредната политическа чистка, каквато има при всяко правителство. Случва се едно и също – в началото на управлението се назначават политически изгодни и икономически изгодни лица, които много добре знаят, че са там за не повече от четири години. Кой специалист би зарязал кариерата си за четири години? По този начин просто се поощрява непрофесионализма, коментира Белев.

Те много често са недостатъчно компетентни. Някои от тях не са работили изобщо в държавна администрация, а още по-малко в администрацията на Министерството на околната среда и водите. Едва след назначаването си започват да се запознават със законите и в това протичат първите години от работата им, посочи Белев.

След децентрализацията, осъществена от предишното правителство, над 80% от всички процедури, свързани с околната среда и водите, се извършват на регионално ниво. Решенията на директорите са самостоятелни и често не подлежат на контрол от страна на екоминистъра. Така на практика се оказва, че хора, които изобщо не са експерти, вземар решения за околната среда и за здравето на хората, каза още Тома Белев.

В тези дирекции се борави с голям брой сложни закони и липсата на компетентност ще ни доведе до наказателни процедури от страна на Европейската комисия, подчерта той.

Настояваме в комисиите за конкурсите за назначаване на директори на регионални структури да бъдат включени представители на Българската академия на науките и на професионалните организации, за да може решенията да са прозрачни и обективни, допълват от коалиция „За да остане природа в България“.

След като се назначават с конкурс, освобождаването на хора от ръководните позиции трябва да става с мотивирани заповеди, а не на политическо основание.

Преди да бъде уволнен конкретният директор, трябва да има проверка, която да покаже какво е направил и какво не е направил той, докато е бил на този пост. Така ако е направил грешки, след това няма да може да се включи в конкурс за този или друг пост и да бъде отново назначен, коментираха от коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!