Андреева обясни червената метла в МЗ с раздута администрация

Вероника Шербанова 31 юли 2013 в 15:00 2630 2

Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Около 20 души ще бъдат съкратени в Министерството на здравеопазването, като кадровите промени са само с оглед преструктуриране на дейността и намаляване на разходите за заплати.

Това заяви здравният министър Таня Андреева по повод чистката във ведомството.

Тези хора не са уволнени, а съкратени, посочи Андреева. Администрацията в министерството е много раздута. Затова има изготвен нов устройствен правилник, като е съкратена част от администрацията, уточни Андреева.

По думите й спестеният ресурс за една година ще бъде около 200 000 лева. Сега спестените пари ще са по-малко, защото остават няколко месеца до края на годината.

Трябва да намерим още 200 000 лева и заедно със спестените ще отидат в болницата в Карлуково. Психиатричните болници са тотално изоставени от държавата и това е единственият начин, по който те биха могли да бъдат поддържани, подчерта Таня Андреева.

Информацията, че в министерството е спуснат списък с 30 имена на хора, за които трябва да бъдат намерени места, и това е причината за уволненията Андреева обяви: „Това са слухове. Ако някой има такъв списък, нека да го покаже. Аз не притежавам такъв списък“.

Здравният министър допълни, че министерството продължава да има пресцентър. На мястото на тримата уволнени служители са назначени други трима души. Шефът на пресцентъра е на трудов договор, тъй като е член на политическия кабинет и няма изискване да бъде държавен служител. Другите двама са назначени като държавни служители, обясни Андреева. 

Преди дни стана ясно, че в Министерството на здравеопазването е започнала чистка. В петък са били уволнени 14 души, като освобождаването на служители продължава и през тази седмица.

Уволненията засягат почти всички дирекции в министерството. Освободени бяха и тримата служители от пресцентъра.

За уволнението на служителите са използвани различни мотиви, като съкращаване на щата или това, че са на изпитателен срок. Според освободените в министерството е бил спуснат списък с 30 имена на хора, които трябва да бъдат назначени, затова в момента за тях се търсят места.

След като беше обвинена в това, че е започнала чистка сред директорите на болници, Таня Андреева увери, че служители на министерството няма да бъдат сменяни по политически причини. Тя посочи, че по времето на ГЕРБ е имало много политически назначения, но тези хора няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!