Клисарова: В МОН няма да има политическа чистка

Последна промяна на 05 август 2013 в 16:45 1374 2

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

Политически уволнения няма в Министерството на образованието и няма да има. Това заяви във Велико Търново образователният министър Анелия Клисарова.

„Образованието е много надпартийно и там хората ще бъдат оценявани по качеството на техния труд и професионализъм“, посочи Клисарова, като обясни, че разчита на взаимно уважение и лоялност от страна на служителите във ведомството.

През тази учебна година ще бъдат закрити 15 училища. 16 пък ще бъдат преобразувани, допълни Клисарова.

По думите й делегираните бюджети ще продължат да съществуват, но ще бъдат оптимизирани, като ще се вземе предвид и резултатите на учениците. Училищата с по-високо качество на обучението ще получат възможност за по-добро финансиране, коментира тя.

Клисарова посочи, че предстои в края на годината НАП и бюрата по труда да предоставят информация за това колко студенти, завършили образованието си през тази година, са намерили работа по специалността си.

41% от младите хора в България предпочитат да учат право, икономика, администрация и управление. Най-търсени пък са педагозите, инженерите, компютърните специалисти и специалистите в системата на здравеопазването, каза образователният министър. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 12:04

Аз ли се бъркам, или за училищата, които не дават резултати даването на по-малко пари, ще им държи резултатите (или сложи на пътечката към закриване) ниски????

Ако от училище има нужда, трябва парите да са независими от оценките - една оценка ниска на училище, се ползва за наемане на по-добри кадри, промяна в структурата и т.н., а не намаляне на бюджета.

05.08 2013 в 23:19

Образованието е много надпартийно и там хората ще бъдат оценявани по качеството на техния труд и професионализъм

Явно здравеопазването е привилегия само за комунистите, останалите да мрем, щото там гледам не е проблем да мине червената метла там ... ся като ударят и частните болници шансовете за оцеляване се намалят зловещо. Но да права е жената - изучаването на майчин език е приоритет - надпартиен дори над държавен.