МВР стартира масови проверки на ТИР-ове и автобуси

11 февруари 2013 в 09:40 1270 0

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Едноседмична полицейска операция за засилени проверки над товарните автомобили и автобусите започва от днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е в рамките на общоевропейска акция за засилени проверки над товарните автомобили и автобусите на територията на страните от ЕС.

Тя е заложена в плана на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL за 2013 г.

Проверките по метода „широкообхватен контрол” ще се осъществяват от пътните полицаи съвместно със служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Ще се следи за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и заплатена винетна такса за ползване за определен срок пътищата от републиканската пътна мрежа.

В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция, които ще осъществяват контрол за нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара и други криминални престъпления.

На 12 и 15 февруари (вторник и петък) от 10.00 до 13.00 часа на автомагистрала „Тракия” км 107 (бившето аварийно летище) „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция” и ОДМВР – Пловдив ще извършват проверки по метода „широкообхватен контрол”.

На място за първи път в реална експлоатация ще се демонстрират работните станции за отдалечен достъп, с които служителите ще извършват проверки за наличие на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Първите две устройства ще бъдат предоставени на пътните полицаи от ОДМВР – Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews