КАТ връща опашките по гишетата

Юлиан Христов 07 ноември 2012 в 17:06 4382 7

Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.
Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.

От 5 ноември столичният КАТ се отказа от единствената електронна услуга, която извършваше до този момент.

Столичната "Пътна полиция" се отказа от поддръжката на сайта i-kat.org, в който досега, след регистрация, шофьорите можеха да проверяват дали имат нарушения и съответно - издадени актове. По този начин се спестяваше ходене до КАТ в кв. "Дървеница" и дългото чакане по опашки.

В момента на страницата на сайта може да се види съобщението: "От днес, (05.11.2012) сайтът i-kat.org спира работа. Целият архив с потребителите, личните им данни и пароли е изтрит! Подадена е молба в комисията за защита на личните данни за спиране на прилежащите регистри на сайта i-kat.org."

Системата до този момент позволяваше близо 150 000 потребители да избягват опашките, като проверяват актовете си по електронен път. За да използват системата, потребителите първо трябваше да се регистрират с име и парола, а при изпращане на запитване трябваше да си напишат ЕГН-то и номера на шофьорската си книжка. Справката се обработваше в КАТ до 16.00 на следващия работен ден, след което се изпращаше информация, видна в потребителския профил на питащия. Сайтът даваше и възможност глобите да бъдат плащани онлайн по банкова сметка.

От СДВР не обясниха защо КАТ се отказва от сайта.

OFFNews.bg научи, че причината за спирането на сайта е неразбирателство между фирмата, която се е занимавала с техническата поддръжка и новото ръководство на КАТ. Старото ръководство на столичната "Пътна полиция" е съдействало изцяло за разработването и стартирането на проекта. След смяната му обаче подкрепата към сайта спряла. Така например още при стартирането на сайта преди две години беше обявено, че шофьорите ще могат да проверяват и колко контролни точки имат в талона. Тази услуга обаче не стартира, защото е срещан упорит отказ от съдействие услугата да се дигитализира.

Причината е, че за да бъде извършена проверката, от КАТ трябва да удържат държавна такса от 3 лв. Предложението на фирмата изпълнител било тази процедура да се облекчи, като отпадне таксата. От КАТ обаче отказали съдействие. Това означава, че всяка проверка изисква от водачите да ходят до КАТ в кв. "Дървеница" и да се редят на опашки.

От Комисията за защита на личните данни съобщиха за OFFNews.bg, че стандартната процедура в случая е, те да бъдат уведомени, че фирмата спира работа, което е направено. Предстои да бъде извършена служебна проверка за това дали фирмата извършва друга дейност и дали има опасност да използва тези данни за други цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови