КАТ връща опашките по гишетата

Последна промяна на 07 ноември 2012 в 17:06 3811 7

Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.
Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.

От 5 ноември столичният КАТ се отказа от единствената електронна услуга, която извършваше до този момент.

Столичната "Пътна полиция" се отказа от поддръжката на сайта i-kat.org, в който досега, след регистрация, шофьорите можеха да проверяват дали имат нарушения и съответно - издадени актове. По този начин се спестяваше ходене до КАТ в кв. "Дървеница" и дългото чакане по опашки.

В момента на страницата на сайта може да се види съобщението: "От днес, (05.11.2012) сайтът i-kat.org спира работа. Целият архив с потребителите, личните им данни и пароли е изтрит! Подадена е молба в комисията за защита на личните данни за спиране на прилежащите регистри на сайта i-kat.org."

Системата до този момент позволяваше близо 150 000 потребители да избягват опашките, като проверяват актовете си по електронен път. За да използват системата, потребителите първо трябваше да се регистрират с име и парола, а при изпращане на запитване трябваше да си напишат ЕГН-то и номера на шофьорската си книжка. Справката се обработваше в КАТ до 16.00 на следващия работен ден, след което се изпращаше информация, видна в потребителския профил на питащия. Сайтът даваше и възможност глобите да бъдат плащани онлайн по банкова сметка.

От СДВР не обясниха защо КАТ се отказва от сайта.

OFFNews.bg научи, че причината за спирането на сайта е неразбирателство между фирмата, която се е занимавала с техническата поддръжка и новото ръководство на КАТ. Старото ръководство на столичната "Пътна полиция" е съдействало изцяло за разработването и стартирането на проекта. След смяната му обаче подкрепата към сайта спряла. Така например още при стартирането на сайта преди две години беше обявено, че шофьорите ще могат да проверяват и колко контролни точки имат в талона. Тази услуга обаче не стартира, защото е срещан упорит отказ от съдействие услугата да се дигитализира.

Причината е, че за да бъде извършена проверката, от КАТ трябва да удържат държавна такса от 3 лв. Предложението на фирмата изпълнител било тази процедура да се облекчи, като отпадне таксата. От КАТ обаче отказали съдействие. Това означава, че всяка проверка изисква от водачите да ходят до КАТ в кв. "Дървеница" и да се редят на опашки.

От Комисията за защита на личните данни съобщиха за OFFNews.bg, че стандартната процедура в случая е, те да бъдат уведомени, че фирмата спира работа, което е направено. Предстои да бъде извършена служебна проверка за това дали фирмата извършва друга дейност и дали има опасност да използва тези данни за други цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2012 в 11:46

Статията е манипулативна. От там и хората са манипулирани, откъдето без да искат те самите започват да манипулират.

08.11 2012 в 11:43

1. Не е редно някаква частна фирма със съмнителна управа да има достъп до системите на КАТ, личните данни на гражданите, кой какви нарушения е правил и т.н.

2. i-kat.org беше сайт, който беше направен некадърно. Едно на ръка смехотворното решение да снимат номерата с фотоапарати и да правят live streaming, да не говорим как в зората му начинаещите хакери по форумите се упражняваха на SQL injection в неработещия му административен панел, изобщо - личеше си, че сайта е правен от полуграмотни в програмирането хора.

3. Фирмата, която го поддържаше май беше регистрирана заради този сайт. Имаха някакво изсмукано от пръстите портфолио, но си оставаше загадка как подобна фирма може да получи достъп до системи на КАТ.

Изобщо работата с тази фирма СМЪРДИ. Безплатно, безплатно - колко да е безплатно?

Това, което КАТ направи беше редно - да си поддържат електронните системи сами. НЕ беше редно това, което въпросния Минко Лазаров направи - да предизвиква медийни сензации като нарушава договора си!

08.11 2012 в 09:35

Хайде стига сте манипулирали хората... понякога го избивате много на жълто!
http://bulgaria.actualno.com/Proverjavame-si-globite-na-nov-sajt-na-MVR-news_406240.html

посочили са причината и датата 09.11, когато услугата ще се премести директно на сайта на КАТ. Дори много адекватно са реагирали.

07.11 2012 в 19:44

Браво катаджии,браво!Сега изхвърлете компютрите от КАТ и вадете пишещите машини!

07.11 2012 в 18:31

То е ясно, че се прави, за да покажат кой командва, за да върнат корупцията в старите й мащаби, за да си прибират таксите и т.н. Те не са там, за да работят и да са в услуга на безопасността и на гражданите, а са там, за да дерибействат, за да си пълнят мазните гуши и да се пенсионират рано.
Всички го знаем това. Дори и те. Въпросът е какво правим?

07.11 2012 в 18:24

Какво има да се коментира-българска работа.

07.11 2012 в 17:12

Малоумна история!