Музеите стачкуват в "Нощта на музеите"

Вероника Шербанова 15 май 2012 в 15:13 2481 0

На 19 срещу 20 май отбелязваме Нощта на музеите. Снимка: БГНЕС, архив
На 19 срещу 20 май отбелязваме Нощта на музеите. Снимка: БГНЕС, архив

Работещите в музеите и галериите обявиха протест на 18 и 19 май с искания за по-високи заплати и по-добри условия за труд. Той ще съвпадне с Нощта на музеите - 19 срещу 20 май.

„Кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза. Гилдията ни застарява, а ниското заплащане демотивира младите специалисти. Музеите и галериите ни изостават от европейското и световно ниво, а без тях няма културен туризъм“, заявяват те в отворено писмо до медиите.

В момента служителите в музеите и галериите в България са около 2500 души. Средната заплата за бранша е 456 лв., показват данни на синдикатите. В това число влизат и специалистите с висше образование – научни сътрудници, реставратори, уредници и др.

В същото време в Нощта на музеите, 19 срещу 20 май, се очаква да се включат над 20 музеи и галерии. Тогава те ще работят с удължено работно време, а входът ще е свободен. Програмата за тазгодишната инициатива ще бъде представена от Министерството на културата на 17 май.

Нощ на музеите е организирана за първи път през 1997 година в Берлин под името Дълга нощ на музеите (Lange Nacht der Museen). За няколко години идеята за се разпространява в цяла Европа. В България за първи път се провежда през 2005 г. в Пловдив като Нощ на музеите и галериите.

Тазгодишната Нощ на музеите ще се проведе само ден след Международния дел на музейното дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!