Маргарита Попова поиска отмяна на доживотния затвор

28 ноември 2012 в 11:50 1882 1

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова поиска отмяна на доживотния затвор без право на замяна.

"Вече второ правителство работи в посока на това от Наказателния кодекс да отпадне най-тежкото наказание - доживотният затвор без право на замяна. Това наказание не дава шанс на човека и то не може да доведе до дисциплиниращ ефект, тъй като то се налага до края на живота на осъдения", заяви Попова.

Тя коментира темата в конференция, посветена на помилванията, която се провежда днес и утре. 

От началото на мандата на новата президентска двойка от януари 2012 година е помилван само един човек, а прегледаните молби са около 900, стана ясно на конференцията, която е под патронажа на вицепрезидента.

Маргарита Попова коментира и въпроса за избор на нов главен прокурор.

Летвата за избор на главен прокурор може да се вдигне още, каза вицепрезидентът по повод предстоящия избор. Тя направи уговорката, че не би искала да коментира кандидатите, които ще участват в надпреварата, защото личните ѝ критерии са завишени. Тя коментира само, че сегашните кандидати се състезават според зададените от ВСС критерии, които биха могли да са още по-високи.

За поста главен прокурор ще се състезават председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главният прокурор Галина Тонева и спецпрокурорът Борислав Сарафов. 

Попова смята, че кандидатите трябва да обявят мотивацията си защо искат да заемат този пост и да направят оценка за свършеното в предходния седемгодишен мандат - пост, който до момента заемаше Борис Велчев преди да бъде посочен от президента за конституционен съдия.

Попова коментира и оценките, които изпълнителната власт даде на сочения за фаворит в надпреварата за поста Сотир Цацаров. Тя е категорична, че няма нищо лошо в това да се правят оценки, стига те да са обективни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови