Борисов за избора на главен прокурор: Бъркат в буркана и на който му дойде ред

Юлиан Христов 23 ноември 2012 в 14:01 2352 4

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Нов регламент за избора на главен прокурор е предложила правосъдната министърка Диана Ковачева, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

Според Ковачева гласуването за кандидатите за главен прокурор трябва да стане след жребий, а не по азбучен ред или по реда на внасянето на кандидатурите във ВСС. 

Ковачева е предложила гласуването на да става след жребий. "Точно така. Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана и на който му дойде ред. Това е жребий", коментира премиерът Борисов, който подробно изброява аргументи в подкрепа на това предложение.

Затова поздравявам и министър Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш.

По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с „А”. Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с „Т” и ставам пръв.

Ковачева на свой ред пояснява, че объркването в поредността на избор на кандидатурите идва и от факта, че когато има въведен азбучен ред, не е ясно дали той важи за малкото име или за фамилията на кандидата. "В съдебната система се използва жребият, даже и при съдебна делба", коментира министърката.

Въпросът с гласуването на кандидатурите възникна преди две седмици, когато ВСС при нови правила за избор на главен прокурор. С тях съветът прие, че кандидатите за главен прокурор ще бъдат гласувани по реда на внасянето на кандидатурите им, а не по азбучен ред, както беше записано в старите правила. Веднага, след като мнозинството във ВСС наложи това, бе внесена и кандидатурата на Сотир Цацаров. Така неговата кандидатура трябваше да бъде гласувана първа. Електронното гласуване пък крие риска от това, ако още първият кандидат събере достатъчно гласове, да не се стигне изобщо до гласуването на останалите кандидатури. 

Трима ще се съревновават за мястото на главен прокурор за следващите седем години. Освен председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, в надпреварата влизат зам. главният прокурор Галина Тонева и спрецпрокурора от Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови