Цацаров иска промяна на правилата за избор на главен прокурор

20 ноември 2012 в 15:26 1616 0

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Номинираният за главен прокурор Сотир Цацаров поиска промяна на правилата за гласуване при избора на нов ръководител на Върховната касационна прокуратура. 

Цацаров бе издигнат за главен прокурор от седем членове на ВСС, сред които петима от парламентарната квота и едва двама от представителите на магистратурата. Неофициално той се спряга за основен фаворит на управляващите за главен прокурор. 

Според приетите наскоро правила за провеждането на избора на главен прокурор на поста трябва да бъде избран кандидатът, получил 17 гласа от 24-мата членове на съвета. Тъй като гласуването ще бъде по реда на постъпване на кандидатурите и по електронен път, а не както до сега - с бюлетини, няма да се стигне до гласуването на всички предложения, защото първият получил 17 гласа ще бъде автоматично избран. Така няма да е ясно какви гласове са събрали останалите кандидати в надпреварата. В същото време кандидатурата на Цацаров беше внесена веднага след избора на правила, с което се появиха твърдения, че процедурата по избора на главен прокурор е нагласена спрямо него. 

"Тази поредност на гласуване предизвика множество коментари в общественото пространство и в медиите. Немалка част от тях са в насоката, че така правилата „обслужват” един кандидат и са предназначени за осигурят необходимото мнозинство за него. Считам, че провеждането на честен избор, по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на Висшия съдебен съвет, така и на всеки от кандидатите”, се казва в писмо на Сотир Цацаров до правосъдния министър Диана Ковачева.

Тя на свой ред е изпратила писмото до Висшия съдебен съвет с предложение то да бъде разгледано на следващото редовно  заседание на 22 ноември 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови