Нови двама кандидати за главен прокурор (обновена)

Юлиан Христов 22 ноември 2012 в 10:19 2153 0

Галина Тонева. Снимка: БГНЕС, архив
Галина Тонева. Снимка: БГНЕС, архив

Две нови кандидатури бяха предложени в надпреварата за поста на главен прокурор. 

Това са Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Заместник главният прокурор Галина Тонева беше предложена от бившия ѝ колега Камен Ситнилски, сега член на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата на Тонева е подкрепена от петима членове на ВСС, каквото е изискването. 

Борислав Сарафов в момента е председател на Апелативната специализирана прокуратура. Номинацията му за поста главен прокурор беше направена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев. 

До момента във ВСС беше внесена единствено кандидатурата на Сотир Цацаров, който е шеф на окръжния съд в Пловдив.

Днес е последният ден, в който могат да бъдат внасяни кандидатури за поста. Те трябва да бъдат подкрепени от петима членове на съвета. Засега не е ясно дали останалите имена - Бойко Найденов, изпълняващ функциите на главен прокурор,  и Николай Кокинов, градски прокурор на София, ще бъдат предложени. 

И трите кандидатури за главен прокурор са на професионалисти, коментира пред журналисти Камен Ситнилски, член на Висшия съдебен съвет. Той обясни, че в така създалата се ситуация, може да се стигне до балотаж. "Възможно е никой да не бъде избран и процедурата да се повтори след време", коментира той.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев каза, че Борислав Сарафов е с доказани професионални качества и е един достоен кандидат за поста главен прокурор. Колев отказа да коментира правилата за избор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови