Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Манолова: Изборният кодекс не бива да се приема експресно

Елица Мартинова 18 юни 2013 в 13:20 1763 4

Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС

Прибързаната работа по Изборния кодекс няма да е от полза за държавата, смята зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Във вторник тя организира форум, на който бе поканила за преговори представители на неправителствени организации. Депутати от "Коалиция за България" и ДПС обсъдиха с неправителствения сектор нужните промени в изборното законодателство.

По време на кръглата маса, продължила повече от три часа, неправителствени организации настояха за промени, които да разширят гражданското участие в изборния процес.

Повечето обществени представители настояха да бъде прекратена практиката един кандидат-депутат да бъде издиган в няколко области, за да се гарантира изборът му.

Манолова бе предпазлива в преценката си в какви срокове ще бъдат внесени за разглеждане промените.

"Аз съм човек с голяма енергия, не се плаша от среднощни заседания, но се правят грешки и се произвежда брак, заяви зам.-председателят на парламента. В екстремно изпълнение на Изборен кодекс не мога да участвам", каза Манолова.

Тя се ангажира още утре да внесе в НС предложение за съставянето на комисия, която да се занимава само с измененията в изборния закон.

"Промените в закона и дали той ще бъде успешен зависят от общите ни усилия. Аз се ангажирам, че ще качим предложенията на всички организации, дори и взаимно изключващите се идеи, за да може всяка точка да бъде разгледана", обърна се Манолова към НПО-тата. 

Тя обеща, че ще търси диалог с гражданските организации, за да се постигне оптимален вариант на изборното законодателство и да се гарантира честността на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!