Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ прие 5 от шестте искания за Изборния кодекс

Елица Мартинова 31 януари 2013 в 17:59 2359 1

Искра Фидосова, Снимка: БГНЕС
Искра Фидосова, Снимка: БГНЕС

На заседание на Комисията по правни въпроси в четвъртък председателят Искра Фидосова от представи предложенията на управляващите по шестте искания за Изборния кодекс, които опозицията представи на 23 януари.

Исканията на опозицията са шест:

  1. Всеки представител на избирателните комисии да си тръгва не с копие, а с оригинал от изборните протоколи, подпечатан и подписан. 
  2. Гарантирано участие на различните партии в изборния процес; Текстове, регламентиращи, че председателят или зам.-председателят на всяка комисия трябва да е опозиционен представител.
  3. Наблюдатели да следят изборния процес във всички фази.
  4. Всички актове на ЦИК да подлежат на обжалване
  5. Изборните книжа да не се съхраняват в областните администрации.
  6. Да се изчистят изборните списъци от „мъртви души“.

 

Отговорът на управляващите:

1. От ГЕРБ са принципно съгласни всеки от членовете на комисията да получават екземпляр от изборния протокол, който да има статут на правно доказателство в съда. Те предлагат за целта във всяка секция да се инсталира копирна машина. В края на изборния процес на всеки от членовете в комисията трябва да се направи копие, което е подпечатано с мокър печат и подписано от председателя на комисията.

„От БСП предложиха изборните протоколи да се преписват на ръка, след което да се подпечатват и разписват. Това обаче според нас ще доведе до грешки в изборния процес, затова представяме компромисен вариант“, заяви Фидосова.

2. В контекста на второто изискване председателят на правната комисия отново подчерта, че досега действащият Изборен кодекс е решил този въпрос в текстовете си. Предлаганият от ГЕРБ текст гласи:

„В ръководството на комисията се назначава поне един представител на опозиционна партия или коалиция от партии“

3. За целта на спорната точка управляващите предлагат в Изборния кодекс да се вмъкне и дефиниция на понятието за опозиция:

„Опозиционна партия или коалиция от партии е парламентарно представена партия или коалиция от партии, която не е подкрепила състава на Министерски съвет, избран след произвеждането на изборите за народни представители“.

4. Фидосова посочи, че ГЕРБ няма да се противопостави на четвъртото искане на опозицията, но предупреди, че в някои случаи обжалваемостта на всички актове на ЦИК може да блокира изборния процес. Управляващите предлагат Изборния кодекс да регламентира по-кратки срокове за разглеждането на жалбите в съда.

5. Петото условие на БСП и ДПС бе единственото, което ГЕРБ категорично отказа да подкрепи. Според Фидосова съхраняването на изборните книжа в областните администрации е единственият удачен вариант, защото там за тях следи специална комисия.

6. Управляващите „приветстваха“ искането на опозицията за изчистване на изборните списъци, но Фидосова подчерта, че това не е предмет на Изборния кодекс. Тя обясни обаче, че регионалният министър Лиляна Павлова работи по въпроса съвместно с ГРАО.

Предложенията си ГЕРБ ще изпрати до всички партии и се очаква консултациите по Изборния кодекс да продължат и следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews