Майките отново скараха ГЕРБ и БСП

Елица Мартинова 16 януари 2013 в 13:13 1166 0

Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС
Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС

След горещите дебати около Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване (ДОО) в началото на декември, днес в кулоарите на парламента съдбата на майките отново скара управляващите и БСП.

Опозицията оповести, че е внесла предложение за актуализация в Закона за ДОО. Исканията на червените са обезщетението за гледане на деца между 1 и 2-годишна възраст да се увеличи до минималната работна заплата – 310 лв.

От „Коалиция за България“ отново обясниха, че този въпрос е от значение за държавната сигурност.

„Хубаво е, че ще се строят детски градини, но раждаемостта е спаднала толкова много, че нещата трябва да се гледат в перспектива“, категорична бе бившият социален министър Емилия Масларова.

Тя настоя още увеличението на пенсиите да влезе в сила още през януари, а не както е предвидено – от април.

„Всичките ни предложения ще струват 233 млн. лева от многото спестени пари на финансовия министър Дянков. Всичко това няма да е реверанс на Дянков към майките, а защита правата на всеки млад човек“, категорична бе Масларова.

От ГЕРБ нарекоха предложенията на „Коалиция за България“ „лъжи и популизъм преди избори“.

„Предложенията на „Коалиция за България“ са поредната им смешка. Те просто няма как да се случат“, категорична бе зам.-председателят на социалната комисия към парламента Светлана Найденова.

Според нея опозицията цели да привлече вниманието на хората, без да предлага истински и обосновани мерки.

Найденова припомни идеята на премиера Борисов от по-рано сутринта - да се вдигне размерът на платеното майчинство, но да се съкрати срокът му.

По думите на Найденова това е израз за „склонността на ГЕРБ да планира политиката си“.

„Промяна в регламента на обезщетенията може да има, но само след обществен дебат. Той трябва да се проведе с майките, с представители на социалното министерство и с неправителствени организации“, уточни Найденова. Тя бе категорична, че през 2013 г. регламентът няма да се променя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!