Борисов поиска по-кратко платено майчинство

16 януари 2013 в 09:53 2937 6

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Да се вдигне размерът на платеното майчинство, но да се съкрати срокът му, предложи премиерът Бойко Борисов в интервю за Дарик радио.

Министър-председателят не посочи с колко точно би могло да се повиши майчинството, че да компенсира намаления срок. Категоричен бе обаче, че е най-добре за България само той да управлява и през следващия мандат.

На въпрос как ще посъветва майките да харчат онези 240 лева месечно, които получават за втората година от майчинството си, премиерът отговори: „Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа. За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям".

 През евентуалния си втори мандат Борисов смята да смени някои от хората, с които работи, като например някои депутати, посочи той. 

„И това е най-доброто - да няма коалиция" заяви той. На въпрос дали ако няма нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще остане в опозиция и няма да прави коалиция, Борисов каза: „Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три. Нека първо хората се произнесат."

Накрая Борисов разказа, че вече овладял английския дотолкова, доколкото "да може да си каже това, което иска и да чуе това, което му казват". С Ангела Меркел например разговарял на руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови