Акушерки искат родилни къщи към болниците

Вероника Шербанова 20 ноември 2012 в 14:55 4428 3

Домашно раждане, Снимка: sxc.hu
Домашно раждане, Снимка: sxc.hu

Родилни звена към болниците с обстановка, близка до домашната, поискаха от "Алианса на българските акушерки".

Предложението им дойде по повод настояванията на няколко организации да бъде узаконено асистираното домашно раждане.

"Зачитаме правото на всяка жена да избира къде да роди, но България все още не е готова за това", заяви председателят на алианса Емилия Казълова.  

Акушерките са обучавани да работят в болнични условия и ако се узакони присъствието на медицинско лице при раждане в домашна обстановка, ще трябва те да преминат допълнително обучение, обясни тя. 

Според българското законодателство акушерките нямат право да присъстват при планирано раждане в домашни условия. Те носят административна отговорност и могат да бъдат наказани с глоба или в някои случаи с лишаване от свобода до 3 години.

Според нея ако се направи стая с обстановка близка до домашната, в нея биха могли да се обучават и акушерките, които искат да израждат бебета в домовете на родилките. Разкриването на подобни звена ще позволи и да се реагира веднага в случай на усложнения. 

Акушерките призоваха за дискусия с представители на здравното министерство, за да се стигне до решение, което да удовлетворява всички страни.

Всяка година в България има около 30 раждания в домашни условия. Според анкета, проведена от Сдружение "Родилница" 2,4% от бременните жени в големите градове предпочитат да родят планирано в дома си. 

В момента в България има около 60 дули, обучени да помагат по време на раждане, без употребата на медикаменти. 

Повечето бъдещи майки избират да родят в дома си, защото се притесняват да постъпят в болница или защото са имали неприятни преживявания в лечебно заведение при предишно раждане.

"Много често се използват ненужни медицински интервенции и медикаменти, последиците от което остават", обясниха от сдружението.

Проблемът за правото на избор на жената да роди в дома си беше повдигнат отново, след като преди малко повече от седмица бебе почина при раждане в домашни условия. 

Ден по-късно здравният министър Десислава Атанасова призова бъдещите майки да раждат в болниците. Тя обясни, че е рано за дебати по темата и за промени в законодателството. 

„Трябва да е ясно обаче кой ще носи отговорността, откъде ще дойдат лекарските екипи, колко ще струва това на данъкоплатеца,” посочи Десислава Атанасова. „В случай, че се разреши, всички тези въпроси трябва да имат отговор.”

В края на октомври Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу България заради липсата на право на избор за асистирано раждане в извънболнични условия.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки