България на съд, че забранява раждането вкъщи

29 октомври 2012 в 12:25 3187 24

Правосъдие
Правосъдие

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело срещу България заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят в дома си с медицинска помощ, съобщиха от организацията.

Делото в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е от името на бременна жена, която желае да роди в дома си, но се бои, че не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят наказателна отговорност. Според установената правна уредба медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.     

БХК счита, че законодателството ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди и това е нарушение на правото й на личен живот. Организацията ще изиска съда да задължи България да промени закона, който според правозащитниците произволно принуждава жените да раждат в лечебни заведения, в които трябва да плащат, ако искат бащата да присъства на раждането, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо и интерфериращо.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица, се посочва още в информацията. От друга страна, забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия Източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария. ЕСПЧ е сезиран с жалби на гражданки на последните три държави. ЕСПЧ вече осъди Унгария за такова законодателство. Съдът намери, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашно раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жалбоподателката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша