България на съд, че забранява раждането вкъщи

Последна промяна на 29 октомври 2012 в 12:25 2527 24

Правосъдие
Правосъдие

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело срещу България заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят в дома си с медицинска помощ, съобщиха от организацията.

Делото в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е от името на бременна жена, която желае да роди в дома си, но се бои, че не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят наказателна отговорност. Според установената правна уредба медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.     

БХК счита, че законодателството ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди и това е нарушение на правото й на личен живот. Организацията ще изиска съда да задължи България да промени закона, който според правозащитниците произволно принуждава жените да раждат в лечебни заведения, в които трябва да плащат, ако искат бащата да присъства на раждането, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо и интерфериращо.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица, се посочва още в информацията. От друга страна, забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия Източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария. ЕСПЧ е сезиран с жалби на гражданки на последните три държави. ЕСПЧ вече осъди Унгария за такова законодателство. Съдът намери, че съществуващата заплаха от преследване, грозяща медицинските лица, които асистират при домашно раждане, нарушава правото на личен и семеен живот на жалбоподателката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2013 в 08:41

А някой знае ли колко голям е процентът смъртност при раждане в болници с най-модерна дори апаратура? И то точно поради некомпетентност и неправилна и ненавременна намеса на великия лекарски екип? Като започна от всичките ми прародители до бабите ми-едната дори единия път е родила на стълбите на къщата си, а другия път на полето-като гледам и баща ми и чичо ми са оживели, и тя е все още жива(дано да е още дълги години) и то как- без стерилност, болници и лекари. И не само те са пример, преди при ражданията не е имало толкова усложнения(доста често предизвикани от самите лекари и интервенциите, които правят на майката в болниците). Замислете се- Бог е направил раждането да става по най-естествения възможен начин. Но в днешното "модерно" съвремие, се създаде бизнес от ражданията, от който печелят лекарите. Създалите тази професия отлично са знаели това и умишлено са я прокламирали. Бременността и раждането не е болестно състояние, за да висим по болници, това е най-нормалното и естествено състояние за една жена. Тя има право да избира къде се чувства най-добре и най-подготвена за най-великото изпитание в живота си. Усложненията възникват, защото са умишлено предизвикани-е, може би не всички лекари го признават, но това не променя истината. Ако една бременност е нормална, плодът е добре и майката е добре, не виждам пречка тя да роди където си иска, ако ще и на улицата. Имаше
случай преди време, една жена я беше изродил таксиджията в таксито си, защото нямало време за болницата-като гледам, нито обстановката е била стерилна, нито е била нужна операционна, а и майката и бебето са в прекрасно здраве. Не е нужна операционна и техника в дома на всяка родилка, смятам, че единствената необходима техника може би е апарат за тоновете на бебето, нищо повече. Но дори и без него, много жени раждат успешно, и без медицинска помощ в домовете си-без лекари и акушери над главите им.

06.11 2012 в 09:26

Ще завърша този филм до месец и ще го кача в колибка с цел масово гледане.

06.11 2012 в 09:22

http://www.youtube.com/watch?v=4DgLf8hHMgo

06.11 2012 в 09:20

апропо, не пожелавам и на най-големия си враг да влиза в болничната ни система.
там му е гарантирано болестоопазването…http://www.youtube.com/watch?v=4DgLf8hHMgo

06.11 2012 в 08:26

http://www.youtube.com/watch?v=a9G_XVSQa1o

The Business of Being Born – 30 мин

06.11 2012 в 00:48

SUPER

06.11 2012 в 00:46

http://www.youtube.com/watch?v=a9G_XVSQa1o
The Business of Being Born - 30 мин

05.11 2012 в 18:57

Не приравняваме. Сравняваме. Принципът е един и същ.

Думата "плевник" е използвана в преносно значение. С каква цел - знае този, който я е използвал.

Ако ще имаш принципна позиция, "за" или "против", моля, гледай малко по-мащабно на нещата. Законите ТРЯБВА да се спазват, все едно дали сме съгласни, или не. Ако ти си достатъчно съвестна да се интересуваш от позицията на лекари/акушери преди да ги викаш да те израждат, то струва ми се, една голяма част от поддръжничките на мисленето ти, не биха били. Познай защо.

05.11 2012 в 06:23

понеже преди малко прочетох нещо по темата, бих искала да го споделя:

"Дочакахме! Най-накрая тази седмица пристигат д-р Рикардо Джоунс и съпругата му, акушерка. предстоят най-мащабните и най-вълнуващите ни събития тази година:

9 ноември 15:30, Център "Естествени идеи" - среща с медии

9 ноември 18:30, Център "Естествени идеи" - среща дискусия за настоящи и бъдещи родители. По време на тази среща всяка майка ще може да зададе своите въпроси на д-р Джоунс. Ще обсъдим как да се подготвим за раждането, различните медицински интервенции и кога се налагат, как да комуникираме с медицинския персонал.

10 ноември от 9:00 до 17:30, Интерпред, Зала София - Международна конференция на тема "Раждането - медицина, психология и право".
http://www.facebook.com/events/119040421581050/
Ще погледнем на раждането от различни гледни точки - медицинска, психологическа и правна. В конференцията ще участват и адвокати - ще бъдат обсъдени правата на раждащите жени и делото на БХК срещу България във връзка с узаконяването на домашното раждане. Както и много други наболели въпроси.

11 ноември от 9:00 до 17:00, Център "Естествени идеи" - семинар за медицински специалисти на тема "Хуманизиране на раждането". Този семинар ще емного ценен за лекарите и акушерките, които биха искали да обменят опит с д-р Джоунс.

За нищо на света не бих пропуснала срещата с този лекар, защото акушер гинеколози като него са дефицит в цял свят. Ето тук е описано неговото събуждане в деня, в който една обикновена жена ражда клекнала в ъгъла на родилната зала и изцяло преобръща възгледите му за раждането.
http://doula.bg/2012/08/13/ricardo-jones-part1/
А ето тук е описано как променя начина си на работа, как осъзнава важността на женската подкрепа при раждането и стъпките към по-хуманно раждане.
http://doula.bg/2012/08/19/ricardo-jones-part2/
А ето тук ще намерите неговата впечатляваща статистика, която успява да постигне с помощта на тези стъпки."
http://doula.bg/2012/10/23/ricardo-jones-bg/

05.11 2012 в 06:19

не съм съгласна да приравняваме марихуана и раждане.

за плевник не съм споменавала във връзка с раждане.
нито пък, че живея в плевник.

"Искаш да стане така, че лекари и акушери, някои пряко разбиранията си и волята си, да правят същото, което се прави в болниците, само че по домовете"
о, не!
ако някой прави нещо въпреки разбиранията си, в никакъв случай не бих го молила за нещо.