Бебе почина при раждане в домашни условия

11 ноември 2012 в 13:49 4842 6

Бебе почина пре раждане в домашни условия. Снимка: БГНЕС
Бебе почина пре раждане в домашни условия. Снимка: БГНЕС

Бебе е починало при раждане в домашни условия, съобщиха от Районната здравна инспекция в Бургас.

Раждането е започнало в 2 часа тази нощ и е продължило около два часа. Сигнал на 112 е подаден около 6 ч. сутринта.

Пристигналите на място лекари установили, че 24-годишната майка е в добро състояние, но детето - момиченце, е мъртво. Родилката е приета в болница за лекарско наблюдение, а аутопсия на детето ще бъде направена утре.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде сведен до минимум, но не и до нула”, коментира директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров, цитиран от "Фокус".

„Напоследък имаше една страхотна тенденция, че майките имали право да избират къде да раждат. Категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции,” смята Паздеров.

За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения, коментира и здравният министър Десислава Атанасова.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и за да се запази животът на и новороденото, и на майката, е редно това да става само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди,” каза още Атанасова.

По думите й присъствието на специалисти по време на цялото раждане е задължително. Узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса, смята министърът на здравеопазването.

Тя напомни, че в момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки