Лекарският съюз предупреди за оставки на медици в цялата страна

Вероника Шербанова 13 ноември 2012 в 17:49 2532 1

Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка БГНЕС.
Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка БГНЕС.

Оставките на лекари и медицински сестри може да обхванат цялата страна, предупреди във вторник Българският лекарски съюз (БЛС).

Изявлението на лекарския съюз е по повод колективната оставка на 38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на работа.

От БЛС настояха за увеличаване на заплатите на работещите в Центровете по трансфузионна хематология двойно или с 50 процента, и за връщане на стария начин за допълнително стимулиране.

„Работещите в тези звена, които бяха и без това с мизерни заплати, са вече лишени и от допълнително стимулиране от собствени приходи. Не е ясно кому и защо бе нужно, освен на вицепремиера Симеон Дянков, да превръща лекарите и медицинските специалисти в тези и други структури в държавни служители“, се казва в декларацията на БЛС.

Според лекарския съюз причина за настоящата ситуация е дългото бездействие на институциите.

Освен в трансфузионната хематология, ниско е и заплащане на анестезиолозите, патолозите, педиатрите.

„Ниските заплати и лошите условия на труд са на път да ликвидират специалности, с което ще сринат здравната система“, допълват от БЛС.

„Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 %, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема. На фона на това са цинични обвиненията към работещите, че нарушавали Хипократовата клетва и застрашавали националната сигурност. Хипократовата клетва не прави лекарите крепостни. Колегите са решили да напуснат и да си търсят по-добра реализация в страната или в чужбина, в системата на здравеопазването или извън нея. А националната сигурност застрашават точно управляващите с нерешаването на проблемите“, обясняват още от БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови