Трети ден на протести в Девин

19 октомври 2012 в 12:17 2217 2

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

Трети ден в Девин продължават протестите срещу закритата болница в града, която обслужваше три общини, съобщава БНР.

Местните хора настояват болницата в Девин да възстанови дейността си, да им бъде гарантирана качествена медицинска помощ на място. Те продължават да се противопоставят болницата в Девин да бъде филиал на тази в Смолян. Ситуацията се усложни, след като мъж от Девин почина снощи в линейката на път за болницата в Смолян. От щаба на протеста продължават да настояват премиерът Бойко Борисов да пристигне и да се запознае на място с проблема им. В противен случай те заплашват да блокират главния път от Девин към Пловдив и Смолян.

Както бяха оповестили предварително, участниците ще поискат разрешение за блокада на пътя през следващите дни. Протестиращите са категорични, че ще отстояват докрай искането си общинската болница да заработи отново.

Според министъра на здравеопазването през годините е нямало никаква реакция – нито от обществеността, нито от общината и ръководството на болницата.

Хората, които излязоха на протест, са в правото си да поискат достъп до медицинска помощ. Аз напълно ги разбирам. Но когато държавата предложи няколко мерки и никой не ги приема, държавата няма как да реагира по-нататък. Болницата в Девин е фалирала преди 2 години. Миналата година вече е преустановила всякаква дейност, защото първо няма лекари – на тях им се дължат около 600 000 лв. за възнаграждения и осигуровки, второ – тази болница няма вече дори ток, т.е. и доставчикът на електроенергия е прекъснал захранването, защото тя има огромни задължения. На фона на всичко това хора, които са били и преди в управлението и на общината, и на държавата да излизат и да казват, че за едни болници могат да се намерят пари, защото са в общини, които се управляват от ГЕРБ, а в други - не, мисля, че е некоректно. Ситуацията в Девин е следната – там единствено може държавата да се ангажира и да разкрие филиал на болницата в Смолян, в който филиал да работят лекари от болницата в Смолян, коментира пред националното радио министърът. 

Атанасова подчерта, че са водени разговори с кмета и общински съветници от Девин, на които заедно с финансовия министър са предлагали различни варианти, които обаче са били отхвърлени. Според нея най-добрият вариант е не да се говори с общинската управа, а да се говори с населението, защото според нея дадените предложения не са стигнали до хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови