Хората от Девин: По-зле сме и от кучетата на Борисов

24 октомври 2012 в 13:41 2216 1

Протестиращите за болницата в Девин. Снимка: АРХИВБГНЕС
Протестиращите за болницата в Девин. Снимка: АРХИВБГНЕС

На седмия ден от протестните действия в защита на закритата болница в Девин около 200 жители на общините Девин, Борино и Доспат пристигнаха днес пред Министерския съвет.

Протестиращите скандираха, че премиерът Борисов е принизил хората от трите общини по-ниско и от своите кучета.

По думите на участниците тази пролет са починали 4-ма души на път за Смолянската болница, която е на 100 км от техните общините.

"Не на управленската некомпетентност", "Обществото ни боледува, обществото ни гладува, докога ще продължава да робува" бяха част от лозунгите, издигнати на протеста на жълтите павета. Гражданите  заявиха, че ако днес или утре не получат предложение от властта, ще преминат и към гражданско неподчинение.

"Да роди една жена, ще умре на пътя, тъй като няма и превоз и това се е случвало много пъти", заяви Веселин Чаушев, един от участниците, . За съпруга си, който има три удара, три инфаркта и получил една вечер белодробна емболия, разказа Емилия. Цяла вечер обаче тя пътува с болния от Девин до Смолян, Пловдив и пак отбрано – така 4 курса. Това се случва преди месец, защото нямат болница, убедена е жената. В крайна сметка кракът на съпруга й е ампутиран. 

"Всички знаете, че БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит. Всичко го знаят и най-малкото на тях им отива да организират подобен протест", коментира малко по-късно Бойко Борисов днешната демонстрация на брифинг в МС. 

"Хората от Девин знаят, че близо 240 млн. лева са дадени за път. Имат висша степен на глупостта – близо 1 млрд. лева за „Цанков камък”, близо 100 млн. лева е водното огледало на Кърджали и сега да дойдат да ми искат 3 млн. лева за това време точно, когато БСП и ДПС са безчинствали в тази област, ми се вижда абсолютно цинично. При положение, че им пратих вицепремиер, министър в Девин и им казахме, че в рамките на един месец ние ще им организираме такъв център медицински, в който ще имат много по-добро обслужване отколкото досега", не сдържа гнева си министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови