КЗК отмени обществената поръчка за здравно-информационната система

Вероника Шербанова 13 март 2013 в 19:00 1634 0

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени обществена поръчка на здравното министерство за създаването на единната електронна система за обмен на информация за пациенти между личните лекари, Здравната каса и НАП.

КЗК е направила проверка на обществената поръчка по сигнал на компанията „ТехноЛогика" ЕАД. Комисията е установила, че едно от изискванията е представяне на сертификат ISO/ТS 27527:2010, издаден на името на участника, което е незаконосъобразно, тъй като няма европейска практика по издаване на такъв сертификат, няма и акредитирана институция, която да го издава.

В същото време изискванията за образование и професионална квалификация са непълни и неясни и дават възможност на оценителната комисия да ги тълкува и допълва по своя преценка, обясняват от комисията.

Нарушение на Закона за обществените поръчки има и при методиката за оценка на офертите, тъй като тя не съдържа точни указания за определяне на оценката по всеки показател и за комплексна оценка на офертите, което позволява комисията да бъде субективна при оценяването.

Проектът за създаване на единна информационна система е на стойност 9,7 млн. лева европейски пари и трябваше да приключи до октомври 2013 г. Той беше забавен заради многократните обжалвания през миналата година.

Освен да улесни комуникацията между лекарите, електронната система трябва да събира и статистика за предоставените здравни услуги, броя на лекуваните пациенти, разходите за диагностика и лечение и ще позволи по-ефективно управление на средствата за здравеопазване. След създаването на единната електронна система ще могат да се издават и електронни рецепти.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews