Доставчици на медицински изделия се жалват пред КЗК от новия метод на реимбурсиране

Вероника Шербанова 13 февруари 2013 в 18:00 2244 1

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

Доставчици на медицински изделия са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу новата методика за договаряне на стойността на медицинските изделия, по която здравната каса ще ги заплаща.

Новата методика, въведена в края на миналата година, не задава ясни и прозрачни критерии за групиране на медицинските изделия по вид и по тип и по този начин става антиконкурентна. Не е ясно и по какъв начин ще стане класирането на офертите, жалват се пет от водещите доставчици.

Досега касата заплащаше част от стойността на продукта, а пациентите заплащаха разликата до пълната стойност на продукта. Според новите правила НЗОК ще заплаща на 100% най-евтините медицински изделия от даден вид. По този начин доставчиците ще трябва да предложат допълнителни отстъпки от предложената в процедурата цена, обясняват фирмите.

По думите им новите правила ще доведат до намаляване на оборотите и съответно повишаване на цените на част от медицинските изделия, което отново ще се отрази основно на болните.

Новата методика ще лиши пациентите от право на избор и ще ги принуди да се насочат към по-евтините алтернативи, заплащани от НЗОК.

За да се реимбурсират медицински изделия, произведени извън страната, те трябва да се заплащат от обществени здравни фондове в най-малко три страни членки на Европейския съюз. Затова е възможно касата да откаже да заплаща високотехнологични продукти, които все още не отговарят на тези изисквания, жалват се доставчиците.

С утвърждаването на новата методика НЗОК злоупотребява с монополното си положение на пазара, категорични са фирмите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!