Кунева: Подслушването в България е заплаха за целия ЕС

Елица Мартинова 18 април 2013 в 13:04 1710 10

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС, Архив
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС, Архив

„Подслушването е икономика, не само политическа пречка. Сигурна съм, че са подслушвани и посолства, и делегации тук. Това е отблъскващо и ние трябва да защитим нормалността“, заяви на среща с чуждестранните кореспонденти в София председателят на „Движение БГ“ Меглена Кунева.

Тя коментира, че скандалът със СРС-тата е причина за съмнения в честността на предстоящите парламентарни избори.

„Подслушвачът на ГЕРБ - бившият МВР-шеф Цветанов, е шеф на предизборния щаб, в листата е с двамата си заместници като допълнение, плюс началника на НАП за разкош. Не знам как ще го преведете това в държавите си - отвъд всякаква нормалност е”, каза председателят на „Движение БГ“.

Кунева критикува още и промените, които 41-вото Народно събрание въведе в Изборния кодекс. По думите й измененията поставят „държавата под арест в полза на ГЕРБ и избухват в ръцете на всеки, който иска честни избори и демократичен процес“.

Бившият еврокомисар подчерта, че тежката обстановка в България касае пряко и останалите-страни членки. По думите й безността в страната застрашава финансовата стабилност на целия Европейски съюз.

“Страх ме е за икономиката на България. Безработицата и социалният взрив са риск и за европейската сигурност. В страната има структурна безработица над 200 хиляди души. При тази структура, дори да се спре подслушването, дори да въздъхне бизнесът и да започне да наема хора, да спрат рекетът и полицейщината, ще могат да се възстановят около 150 хиляди работни места, не веднага, и това ние сме написали в програмата ни”, поясни Меглена Кунева.

Тя призова чуждестранните кореспонденти в София да продължават да следят отблизо ситуацията в България, защото така ще допринесат за прозрачността в политиката.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II