Кунева: Българи, уважавайте лекарите си (видео)

Елица Мартинова 17 април 2013 в 17:12 2395 8

Меглена Кунева на среща с ръководството на МБАЛ
Меглена Кунева на среща с ръководството на МБАЛ "Св. Анна", Снимка: БГНЕС

 "Уважавайте си лекарите! Сигурна съм, че и лекарите уважават пациентите си. Ако погледнем нашите доктори по колко човешки живота са спасили, ще видим, че тяхното работно време се измерва в дни на човешки живот. Когато подхождаме с уважение към медицината, ще постигнем и по-добре резултати", каза лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева след среща с ръководството на МБАЛ "Св. Анна" в София.

По думите й обществото не се грижи достатъчно за своите медици и те остават да работят в България по задължение, а не с удоволствие.

Една от най-спешните промени в здравеопазването, които „Движение България на гражданите“ смята да инициира, ако влезе в 42-рия парламент, е осигуряването на безплатни лекарства за деца до 7-годишна възраст. Идеята е залегнала в програмата „31 неща, които ще подобрят нашия живот“.

„Една от нашите най-важни идеи е осигуряването на безплатни лекарства за деца до 7-годишна възраст. Ако ние искаме да променим демографията в България, трябва да си дадем сметка, че децата са много важни“, подчерта Кунева.

Тя обяви, че „Движение БГ“ подкрепя солидарността в здравното осигуряване, като изтъкна, че е необходимо да се въведе минимален пакет услуги, от които да се възползват всички български граждани.

„Имаме нужда от минимум пакет услуги, които да са за всички. Не можем да караме докторите да нарушават Хипократовата си клетва, те трябва да помагат на всеки, който има нужда. Този минимум пакет със здравни услуги трябва да бъде допълнен с това, което хората могат да дадат за услуги, които са извън този пакет. Бих искала да кажа много ясно – системата на българското здравеопазване трябва да остане солидарна. Не може да има човек, който умира на улицата, защото не може да осигури здравната си вноска“, коментира Кунева.

Лидерът на „Движение БГ“ подчерта, че НЗОК има нужда от реформа. По думите й първата стъпка в тази насока е да се осигури експертно ръководство на Касата.

„Не можем да си позволим в здравеопазването да има политическо вмешателство. Аз самата бих се доверила на НЗОК, ако тя се ръководи от експерти. Политиката има смисъл тогава, когато довежда до резултат. Ако просто се награждава някой с присъствие в НЗОК – това не е резултат“, каза Кунева.

Бившият еврокомисар сподели, че е обсъдила с ръководството на „Св. Анна“ цените на клиничните пътеки, както и методиката на тяхното образуване.

„Надявам се, че от Народното събрание ще можем да кажем какво се крие зад цената на една клинична пътека, на методиката, по която се остойностяват трудът на лекарите и дейността на болниците. Има много неизяснени и лъжливи неща в начина на оценяване“, предупреди бившият еврокомисар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!