Плевнелиев мисли да даде референдума на Конституционния съд

15 октомври 2012 в 19:40 1964 4

Президентът Росен Плевнелиев, Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев, Снимка: БГНЕС

"Не изключвам възможността да сезирам Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за АЕЦ "Белене", обяви днес президентът Росен Плевнелиев.

Коментарът дойде след последните консултации с парламентарно представените партии, които не доведоха да консенсус как да бъде формулиран въпросът за народното допитване.

Срещите с политическите сили започнаха в петък и днес беше последната с "Атака". Лидерът на националистите - Волен Сидеров, предложи освен за АЕЦ "Белене" да се проведе и допитване за членството на страната ни в НАТО.

По повод предложението на ГЕРБ референдумът да се плати с държавната субсидия на партиите, Сидеров предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да плати със субсидията на ГЕРБ и "откраднатата субсидия от "Атака", а ако не му стигнат парите, да вземе и от бюджета на Националната служба за охрана (НСО)".

"Атака" участва заедно с БСП в събирането на подписката и е за строежа на АЕЦ "Белене". Тяхната позиция е, че централата трябва да бъде българска собственост.

"Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции. Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса - такъв, какъвто трябва да бъде", коментира днес Плевнелиев.

"Съзнавам, че президентът е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник. Аз съм се заклел в Конституцията и законите, и тяхното спазване. От тази гледна точка, осъзнавайки, че първият в демократичната история на България референдум, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на страната", каза още държавният глава.

В края на миналата седмица Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" с предложения от БСП въпрос, "с ясното съзнание, че той е неконституционен и манипулативен". "Да не кажат, че не искаме да чуем гласа на народа", обоснова се премиерът.

Синята коалиция пък призова Плевнелиев да се възползва от правото си като държавен глава и да сезира Конституционния съд (КС) за предложения от БСП въпрос.

В понеделник Плевнелиев завърши консултациите си с политическите партии около референдума със среща с "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews