Критична е ситуацията с пожара до Свиленград

Елица Мартинова 23 август 2013 в 15:35 1672 0

Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив
Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив

Критична е ситуацията с пожара, който гори край Свиленград, в близост до границата с Турция, съобщи БНР.

Обстановката се е усложнила, защото вятърът е сменил посоката си и това затруднява погасяването на пламъците. Пожарът гори край селата Равна гора, Михалич и Студена и е обхванал борова гора. Пресеченият терен допълнително усложнява задачата на огнеборците.

От центъра на най-близкото село - Равна гора, се вижда, че пламъците се разразяват отново с пълна сила заради вятъра. Засега няма опасност за населението и не се налага евакуация.

В потушаването на стихията са се включили пожарникари от Свиленград, Сливен, Хасково, Ямбол, Смолян и Кърджали. На мястото има и 35 военнослужещи със специализирана техника, която проправя път на огнеборците. В борбата с пламъците помага и хеликоптер.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  предполагат, че пожарът няма да бъде потушен до вечерта.

Огънят край Свиленград пламна късно вечерта в четвъртък, а до петък сутрин вече вилнееше на 20 000 декара. През нощта времето в района бе тихо и това помогна на пожарникарите да локализират пожара от две страни.

Заради опасна близост с пламъците пожарникарите евакуираха временно жителите на крайните махали на село Равна гора. Те прекараха нощта в центъра на селото, но сутринта получиха разрешение да се върнат в домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови