20 000 дка горят в Свиленградско, евакуират възрастните

Елица Мартинова 23 август 2013 в 07:40 1604 0

Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив
Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив

Пожар се разгоря късно снощи край Свиленград, до границата с Турция. Пламъците бързо обхванаха 20 000 декара, а борбата със стихията продължава и до момента.

Около 22 ч. снощи край Свиленград пламна борова гора. Пожарът се разпростря в землището на селата Равна гора, Михалич и Студена.

Пламъците са обхванали близо 20 000 декара гора, а фронтът на пожара е 8 км. Пресеченият терен затруднява борбата със стихията.

През нощта най-сериозно бе положението в село Равна гора, защото огънят бе близо до къщите в крайните махали. По тази причините огнеборците, които цяла нощ опитваха да потушат пожара, евакуираха възрастните хора от домовете им.

Пред „Нова телевизия“ началникът на областната пожарна Николай Вълчев обясни, че възрастните хора са били откарани в Кметството в центъра на селото. По думите му мярката е била взета, за да се осигури безопасността на жителите на Равна гора.

Вълчев успокои, че пожарът вече е локализиран и за населението няма опасност. Той все пак подчерта, че пламъците не са загасени и борбата с тях продължава.

В усилията да потушат пожара са се включили огнеборци, 10 противопожарни коли и военни.

Началникът на областната пожарна обясни, че в най-скоро време на мястото ще бъде изпратена тежка машина, която ще прокарва път на огнеборците. В гасенето ще се включи и хеликоптер.

Към 9 ч. тази сутрин пожарът вече е бил ограничен от две страни, съобщи за "Фокус" главен инспектор Тошко Бързилов, директор на оперативния дежурен център към главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). Той обясни още, че в гасенето се включват пожарникари от Кърджали, Ямбол, Пловдив, Сливен и Смолян.

"Допълнително сме изискали от армията модул от сухопътни войски, който е на място и работи съвместно с екипите на пожарната. В готовност е и хеликоптер от българската армия, който да окаже помощ при необходимост. Вчера той работи в продължение на 4 часа над пожара, като спираше разпространението му към населените места", уточни Бързилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!