Константинов: В криза сме заради ината на Станишев и Борисов

Елица Мартинова 16 юли 2013 в 12:09 4161 24

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

„Заради ината на двама лидери в момента сме в патово състояние. На всичкото отгоре тези лидери искат нещо и ако постъпят правилно, ще си помогнат за това нещо. За какво говоря – Сергей Станишев иска да стане постоянен лидер на ПЕС, в момента го карат да отстъпи, за да бъде подкрепен. Бойко Борисов иска да стане президент след три години. Ако постъпи правилно, ще си подобри шансовете". Това заяви в bTV проф. Михаил Константинов.

Според математика лидерите на БСП и ГЕРБ трябва да отстъпят и да заработят заедно.

Когато има две големи сили в парламента, които сами не могат да управляват, а малките ги дърпат за опашките, се прави голяма коалиция по подобие на модела в Германия, изтъкна Константинов.

Според него ГЕРБ трябва да преглътнат ината си и да преговарят за коалиция с БСП или с ДПС, за да сформират относително стабилно правителство, което да свърши най-спешните за държавата задачи.

„Има две големи коалиции, които са бетон. Свръхголямата е БСП и ГЕРБ – 181 депутати. По-малката е ДПС и ГЕРБ, която се равнява на 133 депутати. Със 181 депутати променяте Конституцията и рекетьорите си отиват вкъщи“, предрече професорът.

Той ба категоричен, че незабавни парламентарни избори не са решение за страната. По думите му най-уместно би било предсрочният парламентарен вот да се проведе заедно с изборите за евродепутати през май догодина.

Константинов обаче подчерта, че кабинетът „Орешарски“ трябва да подаде оставка незабавно.

Константинов заяви, че протестите не бива да се подценяват и управляващите трябва да се ангажират с конкретни времеви хоризонти за предсрочните избори. Той предупреди, че съществува опасност напрежението по протестите да ескалира.

„В момента няколко души гласуват. Ако стане нещо, то качва протеста на съвсем друго ниво. Едно е да се вика „Оставка“, а друго – да се вика „Убийци“, категоричен е Михаил Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!