Проф. Константинов: Да въведем германската избирателна система

Последна промяна на 25 юни 2013 в 13:48 3625 13

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

Въвеждане на германската избирателна система за парламентарния вот чрез промени в Изборния кодекс, предложи математикът проф. Михаил Константинов на последното заседание на Изборния борд.

При тази система 1/2 от парламента се избира мажоритарно, а общият брой депутати е строго пропорционален на подадените за всяка партия гласове, обясни проф. Константинов.

По думите му тази система е Мерцедесът на избирателните системи.

Константинов предлага да не се пише нов Изборен кодекс, а да се промени само частта за вота за народни представители, който е спорен.

На днешното последно заседания на Изборния борд присъства и премиерът Пламен Орешарски, който предложи на борда да продължи да работи, за да консултира готвените промени в Изборния кодекс.

На заседанието дойде и Мая Манолова от БСП, която основно отговаря за промените в кодекса като председател на правната парламентарна комисия. Тя обяви, че идеите, които е чула, са били много полезни за нея и покани борда на утрешното първо заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации.

„Не бива да заблуждаваме публиката, че променяйки Изборния кодекс с какъвто и да е „изборен мерцедес”, проблемът стои и в самата политическа култура.

Моето усещане е, че хората остават с убеждението, че Изборният кодекс е изходът от политическата криза. Не е така. Политическата система е дълбоко корумпирана, силно пропита и зависима от олигархията”, коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според нея протестиращите се заблуждават, че само с нови правила и нови избори политическият елит ще се промени. Тя определи политическата система като "дълбоко корумпирана, разядена и подчинена на олигархични кръгове".

„Въпреки че бяха проведени широки консултации преди протестите, правилникът на Народното събрание не успя да гарантира степента на отчетност и прозрачност.

Отново привилегии бяха запазени и поставени в режим на ниска отчетност. Отново не се възприе като принцип, че приемната на депутатите, контактите с депутата са базови минимални изисквания”, коментира още Цонева.

Почти всички членове на борда предложиха Централната избирателна комисия да бъде постоянен орган от експерти, а не да се назначават временно хора на партиен принцип. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 17:08

Още по темата в статията

„НАСОКИ ЗА НЯКОИ ОТ НЕОБХОДИМИТЕ РЕШЕНИЯ ПРИ ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВ ИЗБОРЕН КОДЕКС“

на адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#130622

25.06 2013 в 16:50

Като е Мерцедес, да не се окаже прекалено скъпо за нас, а?

Това в рамките на шегата. Искането му е тъпоумно. Мажоритарен вот в България не е разумно да има, особено в такива количества - половин парламент.

Истински добрата система за нас е тази с преференциално гласуване с нисък праг. Само така хем ще има мажоритален елемент, хем няма да стане цирк.

25.06 2013 в 16:30

Константинов колко години дремá в тая комиси, сега се сети да предлага мерцедеси!

25.06 2013 в 15:12

Machine turns OBAMA votes into ROMNEY votes !


https://www.youtube.com/watch?v=i2johJoQ3lI

25.06 2013 в 15:11

Е да, но Константинов говори за федералните избори.

Това с постоянен ЦИК е отворена врата за корупция.

Предлагам всичко да се отмени и да се замени с една проста система. Всички партии обявяват кандидати за СИК. Кметът прави едно джуркане и изпраща хората по секции с един компютът. Изпраща се един председател на СИК. Всеки влиза в тъмната стаичка, казва на висок глас за кого гласува и натиска копчето на компютъра. Комисията отчита, че е гласувал и правотата на вота или му помага да даде правилно гласа си.

25.06 2013 в 15:10

+1

25.06 2013 в 15:05

Линк към статията?

25.06 2013 в 15:02

Дай линк :)

25.06 2013 в 15:02

Кой се заблуждава... тоя изборен кодекс с него и без него все в ... поредното отлагане на подаването на оставка. Парламента в този си вид и министерството, трябва да подаде ОСТАВКА веднага. Това е едиснтвеното спасение, звучна плесница от хората за няколко седмичната излагация. Ама силен "цигански" шамар да им отвърти главата от врата. За да може следващия дебил който дойде на власт, независимо длаи е от ГРОБ или БКП, да внимава 150 пъти повече.
Няма какво да се услушват, да си чистят буклукчивите партиики, айде майстор балкански - ходи дай пример и си почисти фАтака, махайте Болен и другите пикливи лумпени и рестарт.

Заблудени сме били .. ние протестиращите много ясно знаем какво искаме, и ще отвинтим главата на този парламент, за да е урок на следващия.

И незнам какво го гласят толкова тоя кодекс, като до сега май няма кодекс дето да е ползван два пъти ... т.е. за Май месец ще правим нов.

25.06 2013 в 14:41

В нормалните държави тези, които стоят ИЗВЪН системата и следят за гафове, са НПО. У нас също има читави НПО-та с читави юристи вътре. Много е лесно да се види кое НПО е читаво - тези, които отидоха да преговарят с Орешарски, са продажните, тези, които му определиха среща вечерта на площада, са читавите. Има статия с поименно изброени едните и другите.