Проф. Константинов: Да въведем германската избирателна система

Нели Чолашка 25 юни 2013 в 13:48 4260 13

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

Въвеждане на германската избирателна система за парламентарния вот чрез промени в Изборния кодекс, предложи математикът проф. Михаил Константинов на последното заседание на Изборния борд.

При тази система 1/2 от парламента се избира мажоритарно, а общият брой депутати е строго пропорционален на подадените за всяка партия гласове, обясни проф. Константинов.

По думите му тази система е Мерцедесът на избирателните системи.

Константинов предлага да не се пише нов Изборен кодекс, а да се промени само частта за вота за народни представители, който е спорен.

На днешното последно заседания на Изборния борд присъства и премиерът Пламен Орешарски, който предложи на борда да продължи да работи, за да консултира готвените промени в Изборния кодекс.

На заседанието дойде и Мая Манолова от БСП, която основно отговаря за промените в кодекса като председател на правната парламентарна комисия. Тя обяви, че идеите, които е чула, са били много полезни за нея и покани борда на утрешното първо заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации.

„Не бива да заблуждаваме публиката, че променяйки Изборния кодекс с какъвто и да е „изборен мерцедес”, проблемът стои и в самата политическа култура.

Моето усещане е, че хората остават с убеждението, че Изборният кодекс е изходът от политическата криза. Не е така. Политическата система е дълбоко корумпирана, силно пропита и зависима от олигархията”, коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според нея протестиращите се заблуждават, че само с нови правила и нови избори политическият елит ще се промени. Тя определи политическата система като "дълбоко корумпирана, разядена и подчинена на олигархични кръгове".

„Въпреки че бяха проведени широки консултации преди протестите, правилникът на Народното събрание не успя да гарантира степента на отчетност и прозрачност.

Отново привилегии бяха запазени и поставени в режим на ниска отчетност. Отново не се възприе като принцип, че приемната на депутатите, контактите с депутата са базови минимални изисквания”, коментира още Цонева.

Почти всички членове на борда предложиха Централната избирателна комисия да бъде постоянен орган от експерти, а не да се назначават временно хора на партиен принцип. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!