Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Комисията Янев прескочи от дюните на темата "Хохегер"

Милен Енчев 23 януари 2013 в 17:35 1965 1

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

След кратко и напълно безсмислено заседание днес парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта (оглавявана от Яне Янев) се прехвърли от скандала с дюните на случая "Хохегер".

Днес лидерът на левицата и бивш премиер Сергей Станишев, и бившият вицепремиер Ивайло Калфин отново не се явиха за изслушване по темата за продажби и преобразуване на гори при предишното управление. Изслушването им за пореден път бе отложено за следващото заседание на комисията. От поканените за изслушване дойде единствено бившият министър на земеделието от правителството на тройната коалиция Валери Цветанов. Той бе поканен по предложение на депутата Димитър Лазаров от ГЕРБ. Още преди изказването му обаче Янев поясни, че Цветанов всъщност няма никакво отношение към сделките с гори, защото по негово време горите се управляваха от държавна агенция (сега Изпълнителна агенция по горите, вече подчинена на министерството). Така че продажбите са се подписвали от тогавашния директор на агенцията Стефан Юруков, а Министерският съвет е изклювал парцелил от държавния горски фонд по предложение на тогавашния вицепремиер Калфин.

Тъй като стана ясно, че присъствието на Цветанов няма смисъл, депутатите се фокусираха върху отсъствието на Станишев и Калфин, и се впуснаха в редова политическа препирня. Янев обясни, че лидерът на левицата сутринта писмено е уведомил, че не може да се яви, заради посещение във Врачанска област, а Калфин е писал, че има ангажименти в Брюксел. Председателят на комисията нарече аргументите им доста "съмнителни", "Станишев не сме го поканили тука на парламентарно кафе, а на изслушване", каза Янев.

В отговор Мая Манолова от БСП заяви, че Янев трябва да съобрази изслушванията с графика на двамата, защото са много ангажирани - Станишев като председател на Партията на европейските социалисти, а Калфин като водач на групата на българските депутати от левицата в Европарламента. Манолова припомни също, че министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е поканена още от ноември за изслушване по темата за оскъпеното строителство на магистрала "Люлин", но все още не е уважила комисията.

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че в петък миналата седмица, когато Станишев отклони първата покана на комисия, мотивът му е бил, че е на заседание на европейската левица в Египет. "Но конференцията се оказа в неделя и понеделник. А в неделя с изненада установих, че Сергей Станишев дава интервю пред парламента", изтъкна депутатът. И добави "ни най-малко не искам да съм човекът, който се интересува от движението на г-н. Станишев".

Мая Манолова му отвърна, че се занимава с "детективска работа", което е унизително. При което Лазаров се възпали и заяви, че всичко казано от него е прочетено в сайта на парламента. И на свой ред нападна гласовитата социалистка: "не сме на Женския пазар".

Янев внесе известен смисъл в присъствието на Валери Цветанов с въпрос интересувал ли се е бившият министърът какви съгласувателни решения са вземали дирекциите на ведомството му за сделки по Черноморското крайбрежие. Той посочи, че при управлението на Цветанов дирекции на министерството са съгласували 27 сделки с държавна гора по морето. "Не са ми известни", лаконично отвърна бившият министър.

По предложение на Пламен Нунев от ГЕРБ на следващото заседание ще се дискутира случаят "Хохегер" - решението на предното правителство да плати 1.5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер за "лъскане на имиджа" на страната. Поводът са днешните публикации в медиите за обвинението срещу Хохегер за пране на пари в Австрия. "Ако ще използвате тази комисия, за да хвърляте кал по предишните управляващи, следващият път ще заседавате сами, ние няма да участваме. Докато вашите министри вършат безобразия, ние тук се занимаваме с "ланшния сняг", с исторически прегледи и справки", "вие се занимавате с история, наречете се историческа комисия", коментира Манолова. Въпреки възраженията, с гласовете на ГЕРБ и Яне Янев комисията реши да се самосезира и да се заеме с Хохегер.

Христо Бисеров от ДПС предложи за изслушване и премиера Бойко Борисов - заради оповестените му телефонни разговори, в които Борисов е разпоредил на шефа на митниците Ваньо Танов да прекрати митническа проверка в пивоварната на покойния вече бизнесмен Михаил Михов (Мишо Бирата). Янев обаче отвърна, че парламентарната комисия можела да изиска записите от разговорите, едва когато приключи разследването на прокуратурата за тях.

След заседанието пред журналисти Янев превключи на енергийна тематика, заявявайки, че работата на комисията ще доведе до прокурорска проверка и "падане на имунитета на депутати - бивши министри" в енергетиката. От думите му стана ясно, че визира Румен Овчаров от БСП, който бе икономически министър в правителството на Тройната коалиция. Причината били проверките на документите около АЕЦ "Белене". Янев обяви, че комисията щяла да разсекрети неизвестни досега документи около втората ядрена централа, които доказвали "далаверите" в нея. По думите му, това щяло да стане до 15 февруари - доста след референдума, който предстои в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews