Каролев: Минималната заплата е за необразованите и мързеливите

Последна промяна на 08 октомври 2013 в 08:26 8745 77

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Минималната работна заплата е вреден за икономиката инструмент, заяви пред bTV икономистът от НДСВ Владимир Каролев в коментар по амбициите на правителството да вдигне минималната работна заплата.

„Ако човек е болен, тогава всички ние с данъците си, със солидарни плащания му помагаме, но това е, когато човек е болен. За да бъде човек на минимална заплата, може да има две обяснения – или не му се работи, или не е образован“, смята Каролев.

Той е категоричен, че вместо да регулира минималния доход, държавата трябва да направи необходимото, за да стимулира хората да работят и да се образоват.

„Хората трябва да разберат, че всякакви държавно определени заплати могат да растат само с процента на ръст на икономиката. За една година минималната заплата ще се е увеличила с над 40%, а ръстът на икономиката е 2%“, посочи Каролев.

Георги Ганев от Гражданския съвет на Реформаторския блок подкрепи становището на Каролев и посочи, че вдигането на минималната работна заплата се използва като коз срещу дребния бизнес.

„Това е коалиция срещу дребния бизнес, който успява по-евтино да произведе, благодарение на по-ниските възнаграждения“, изтъкна Ганев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2016 в 11:20

Не мога да повярвам, че коментиращото братство (и то точно в оффнюз) заема комунистическа позиция. Докато разсъждавате в категории "дават ми заплата" все толкова ще получавате за труда си. Повечето знаете английски, преведете дословно “дават ми ххх лева заплата" или "взимам еди каква си заплата" или "печеля еди колко си". В целия свят хората си изработват парите, само тук ни ги "дават",ние ги " вземаме". Каролев визира точно този проблем. За да се случи това за което говори обаче е нужно да се поосъзнаем като равноправни участници в пазар ( на труда ). И да гледаме на труда си като ценна стока, за която да се грижим да е качествена и да изглежда добре. Иначе ще ни "дават" колкото за гнили ябълки".

29.10 2013 в 19:13

Работя въа в фирма , която има филиали и в София , и в провинцията. Вършим една и съща работа с колегите от София. Един отдел сме , даже аз съм им началник . Аз и м давам задачите , аз проверявам за свършеното. Факт е обаче , че техните заплат и са по-високи от моята . Аз съм от град, къдет о средната заплата по-ниска от тази София. Къдет о и да се преместя тук, такава заплата ще вземам. Собствениците използват тоз и факт и държат ниски възнаграждения в провинцията. Колегите в софия с и правят каквотот си поискат - идват по късно на работа , откзват някои задачи. Знаят ,че дори и да напуснат ще си намерят друго работно място в София . Иначе трудът в провинцията кипи с пълна сила и дор и с много по-добро качество . Какво трябва да направим ние???? Да дойдем всички в София ? Това ли е решениоето за всички ? КазватвСофия животът бил по-скъпАм инеевярно 1 Дажев някои отношенияе по-евтин. Хранатав провинциятае по скъпа. Плащал и са квартира Амииаз плащам кравртира,но в насинът ми студент в чужбина !!! Ходя на почивка ,пътувам по Европа - цените са едни и същи и за мен и за софиянци???
В булгари

10.10 2013 в 17:20

секви сбърканяци сте се събрали тук и се кефите на социалния канибализъм, проповядван от недоразумения като Каролев! Покъртително!

10.10 2013 в 17:15

“добре уредени демократични държави” - бухахаха! Бе вас, анализаторите не са ли ви запознавали с понятието "колонии". Тези държави са били и са бедни, защото са колонии - и бивши, и настоящи (евтина работна ръка, евтини суровини, гарантирани пазари и сфери на политическо и икон. влияние). А т.нар. “добре уредени демократични държави” най-често са бившите (а неофициално и настоящи) владетели, които са забогатели и забогатяват на техен гръб. А такива недоразумения като Каролев биха върнали и робството. И пак ще се опитат да го оправдаят със свободния избор - да живееш и работиш срещу паница леща или да умреш от глад. Това обаче не е избор, това е присъда.

09.10 2013 в 17:14

Аха, минималната заплата ще увеличават! Голям вой! винаги ще има най-ниско ниво и не са работниците, които са го искали, А РАБОТОДАТЕЛИТЕ ГО ОПРЕДЕЛЯТ И НЕ САМО МАЙ СПОРЕД РЪСТА НА ИКОНОМИКАТА, А СПОРЕД ИМУНИТЕТА НА РАБОТНИЦИТЕ, СЛАБО ИЛИ НИКАК ЗАЩИТЕНИ ОТ КУПЕНИ СИНДИКАТИ, КАКТО Е В бЪЛГАРИЯ! - трудът, независимо в каква степен е квалифициран щом е нужен и се ползва от работодателя ЗАСЛУЖАВА ДОСТОЙНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ!

09.10 2013 в 14:32

Значи ние, които живеем извън София и работим масово всички за около минималната заплата сме всички глупави, необразовани и мързеливи!!! Защото в по-малките градове всички работят за минимална заплата! Или под минималната, има и такива случаи.

09.10 2013 в 10:12

http://scandalplus.com/Sprya-sartseto-na-lekar-v-Pirogov-dokato-spasyava-zhena Този лекар дали е мързелив или необразован г-н Каролев? Дребно човече си ти Каролев облечен във власт, гледащ от високо и живеещ на гърба на хората. Какво ТИ произвеждаш Каролев, какво ТИ си произвел за да подобриш положението в БГ?

09.10 2013 в 01:04

И още един въпрос. Знае ли г-н Каролев, че има хора, които са учили и трудили много повече от него, а взимат заплата, близка до минималната. Давам пример музикантите. Един класически цигулар, например, започва да свири на 5-годишна възраст часове всеки ден. Завършва консерватория на 25 години. До тук, вече има повече усилия дадени отколкото образованието на Каролев за 12 живота.