Каролев: Минималната заплата е за необразованите и мързеливите

Елица Мартинова 08 октомври 2013 в 08:26 10189 77

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Минималната работна заплата е вреден за икономиката инструмент, заяви пред bTV икономистът от НДСВ Владимир Каролев в коментар по амбициите на правителството да вдигне минималната работна заплата.

„Ако човек е болен, тогава всички ние с данъците си, със солидарни плащания му помагаме, но това е, когато човек е болен. За да бъде човек на минимална заплата, може да има две обяснения – или не му се работи, или не е образован“, смята Каролев.

Той е категоричен, че вместо да регулира минималния доход, държавата трябва да направи необходимото, за да стимулира хората да работят и да се образоват.

„Хората трябва да разберат, че всякакви държавно определени заплати могат да растат само с процента на ръст на икономиката. За една година минималната заплата ще се е увеличила с над 40%, а ръстът на икономиката е 2%“, посочи Каролев.

Георги Ганев от Гражданския съвет на Реформаторския блок подкрепи становището на Каролев и посочи, че вдигането на минималната работна заплата се използва като коз срещу дребния бизнес.

„Това е коалиция срещу дребния бизнес, който успява по-евтино да произведе, благодарение на по-ниските възнаграждения“, изтъкна Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!