На косъм приеха по-висок данък за старите коли и промени в такса смет

Нели Чолашка 22 октомври 2013 в 10:54 11263 25

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси с крехко мнозинство 102 "за" срещу 101 гласа "против" и "въздържал се".

Проектозаконът беше подкрепен от БСП и ДПС, а срещу него гласуваха депутатите от ГЕРБ и "Атака".

Той предвижда да отпадне данъчното облекчение за стари автомобили с катализатори.  Така данъкът за много от шофьорите със стари коли ще скочи догодина с 20% до 50%.

В бъдеще облекчение ще има само за новите автомобили, където намалението в зависимост от категорията на автомобила и нивото на екологичност ще е между 30 и 50 на сто.

Тази мярка беше една от най-обсъжданите в пленарна зала, като дебатите по този закон продължиха в три поредни заседания.

Няма спор, че тези които използват екопреференцията са голям брой, бедни са и нямат възможност да си купят друга кола. Въпросът е обаче има ли екологичен ефект от тази преференция", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Той цитира данни, които събрал от търговци, които сочат, че животът на един катализатор е 100 хил. км или около 4 до 6 години, което според него доказва, че повечето катализатори вече не работят. Депутатът от ДПС напомни също, че наличието на катализатор се доказва само с декларация от собственика на автомобил.

"Хайде тогава да въведем по-нисък данък за хората с коли по-стари от 8 години, защото са бедни", иронично предложи Цонев.

Измененията предвиждат още нов метод за изчисляване на такса смет от 2015 г.

Идеята е таксата да не зависи от данъчната оценка или пазарната цена на имота, а да се начислява според количеството боклук, което изхвърля едно домакинство.

Предвидено е общините и държавата трябва да въведат новият метод за начисляване на такса смет до края на 2014 година.

Според експерти новият метод за начисляването на таксата доведе до поскъпване на това плащане за гражданите с по-евтини имоти, но пък ще облекчи бизнеса. 

С промените в Закона за местните данъци и такси молитвените храмове на всички официално регистрирани вероизповедания ще бъдат освободени от такса смет.

Този текст беше другият най-обсъждан и оспорван от депутатите. Заради него  "Атака" не подкрепи проекта.

Първоначално от ГЕРБ се изказаха срещу освобождаването на храмовете от такса смет и попитаха защо не бъдат освободени и училищата и читалищата.

Петър Мутафчиев от БСП напомни, че така или иначе общините са освободили от такса смет 90% от църквите и джамиите от такса смет.

"Храмът е място, на което се изхвърлят душевни отпадъци. Ще наложите ли такса "душевни отпадъци", попита в петък Хюсеин Хафъзов от ДПС.

На днешното заседание Йордан Цонев обяви, че ГЕРБ са поели ангажимент пред българския патриарх Неофит храмовете да бъдат освободени от такса смет. Защо поемат ангажимент, а после говорят друго и гласуват трето, попита Цонев.

На това отговори поразяващата уста на "Атака" - Меглена Ташева, която напомни, че православието е традиционното вероизповедание в България. По думите ú чрез Българската православна църква диспропорционално се вкарват права и за другите вероизповедания.

От едно от тези вероизповедания ние сме били клани и продавани в робство, нападна тя ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews