Кабинетът ще увеличи заплатите на полицаите, ама друг път

Вероника Шербанова 24 септември 2012 в 13:42 2427 3

Заплатите на полицаите ще бъдат увеличени при първа възможност, но не и сега.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод двудневния протест на служителите на МВР за увеличение на заплатите им с 25%.

„С цялата си обич и уважение към полицаите им казвам, че при първа възможност ще се направи това, но в никакъв случай сега няма да застрашим финансовата политика на държавата”, заяви Борисов.

Той призова стачкуващите да сравнят ситуацията в България с тази в Гърция и Испания, за да се убедят колко „балансирана и правилна е политиката на правителството“.

Министър-председателят беше категоричен, че държавата мисли за материалното осигуряване на полицаите като подобрява условията им за работа – полицейските управления.

„Ако сега си позволим вдигане на заплати във всички сфери, след една-две години всичко това ще се катурне и няма да има нито пенсии, нито заплати. Всеки един лев, който сега се съхрани от по-добрите приходи в хазната, следващата година ще бъде даден за държавата“, допълни Борисов и припомни, че увеличения на възнагражденията ще има за учителите и лекарите.

„Правителството се надява при първа възможност да вдигне заплатите и в други сфери“, увери премиерът.

Служителите на МВР обявиха двудневен протест след отказа на финансовия министър Симеон Дянков да вдигне заплатите им с 25%. Той им предложи увеличение с 11.7% на заплатите, но само ако полицаите се откажат от привилегиите си - по-дълга отпуска и 20 заплати при пенсиониране.

Вътрешният министър Цветан Цветанов увери, че обезщетенията ще останат, но заяви, че искането на полицаите е нереалистично. По думите му може да се говори за увеличение от 5-7%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!