Цветанов: Обезщетения и отпуски няма да се намаляват

Юлиан Христов 24 септември 2012 в 09:16 1495 1

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Обезщетения и отпуски в министерството няма да се намаляват. Трябва да изхождаме от това какви са възможностите на държавата. Това каза в интервю за "Нова телевизия" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по повод днешните протести на полицаите.

"В момента разчетите, които се правят, заедно с експертите от Министерството на финансите, е да търсим формата с компенсаторни механизми от бюджетите за сектор "Сигурност" да намерим възможности за увеличаване на доходите, но не с 25%, защото това е нереалистично. Говорим за 5% до 7% и евентуално да търсим допълнително други възможности, но това са неща, които трябва да бъдат в духа на прагматизма и на разумното", каза Цветан Цветанов.

Според него с шест синдиката никога не може да се постигне консенсус и да се отговори на исканията им. 

"По начина, по който вчера минава протестът, и с тази декларация за погребение, граничи с цинизма – един служител, който трябва да бъде в услуга на обществото", каза Цветанов.

Две седмици след инцидента в Ловеч, при който полицай изстреля пет патрона в тялото на момиче, министърът обясни, че подаваните срещу служителя сигнали "не са имали необходимата острота, за да бъде уволнен той". "Как да обясня на родителите, че полицаят е застрелял момичето и после да кажа да му увеличат заплатата. Последните случаи и със задържани полицаи и с такива, които участват в организирани групи”, коментира още Цветанов.

Психологическите изследвания, направени на полицая, не са разкрили някакво необичайно отклонение в неговото поведение и качества. "Имало е обаждане на тел. 112 от момичето за автомобил, който е бил в близост до блока и е обикалял. Разигра се изключително неприятна драма, която завърши с фатален край. Едно младо момиче не е между живите", каза Цветанов. Всеки сигнал, който е постъпвал от момичето, е взет под внимание. Дори във вечерта, когато е станал инцидентът е имало сигнал. Той е имал желание да се издигне в служебната си професионална дейност, но на последния етап не му е даден този шанс, поради подобни инциденти, за които е имало информация. Колегите са предприели необходимите действия. Днес ще бъда запознат с проверката, така че ще мога да коментирам по-конкретно случая в утрешния ден", каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!