2000 полицаи на протеста срещу Дянков (снимки)

Вероника Шербанова 23 септември 2012 в 16:29 4684 7

Полицаите отново излязоха на протест. Снимка: Сергей Антонов
Полицаите отново излязоха на протест. Снимка: Сергей Антонов

Около 2000 полицаи, надзиратели на затвори, пожарникари и митничари се събраха на протест тази вечер.

Протестът, обявен за 16 ч., започна към 16.30 ч. в градинката срещу МВР с минута мълчание за загиналите полицаи, предаде репортер на OFFNews. Тогава около църквата "Свети Седмочисленици" се бяха събрали над 1000 протестиращи. Броят им постоянно растеше.

Част от тях носеха вувузели, някои бяха облекли светлоотразителни жилетки, вееха се големи и малки знамена на България. Имаше и представители на полицейския синдикат.

Имаше полицаи от всички краища на България, личи по табелките, които носеха. Освен от София, има от Варна, Хасково, Плевен, Пловдив, Разград, Малко Търново.

Основното искане на полицаите е увеличение на заплатите с 25%. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се обяви против. Вътрешният министър Цветан Цветанов - също. Той определи искането като "нереалистично". Реалистичното било 5-7%. За да спрат протестите, Дянков дори предложи сделка на Цветанов: увеличение с 11.7% на заплатите, но само ако полицаите се откажат от привилегиите си.

По закон полицаите имат право на по-дълга отпуска и 20 заплати при пенсиониране.

"Очаквахме да са повече хора. Има много отказали се под заплаха", каза зам.-председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Борис Мазнев от сцената, изградена в градинката при църквата "Св. Седмочисленици".

"Симеон Дянков - продължи Мазнев - е излязъл в отпуск заради протестите и заминал за чужбина." При споменаване на името му се чуха освирквания.

По повод искането на Дянков за отказ от привилегии, Мазнев заяви:

"Има една привилегия, която Дянков и Цветанов не споменават - правото на служебно погребение. Отстъпваме я и на двамата", заяви още Мазнев и уточни, че с декларация всеки от присъстващите може да направи същото.

Мазнев призова управляващите да не забравят, че идва тежка зима, която по нищо няма да се отличава от тази през 1997-ма и се закани, че полицаите ще бъдат "на страната на народа".

Председателят на синдиката на митническите служители Стефан Стефанов пък публично връчи контролния си талон на Валентин Попов - шеф на синдиката в МВР, и обяви, че подава оставка, стига да има кой да му я вземе.

Добре, че Дянков не е тук, че ще му счупя главата. После, ако искате, ме арестувайте, каза Стефанов.

Протестът продължи с шествие до сградата на Министерството на финансите. Към 17 ч., пред сградата на МФ вече имаше към 2000 протестиращи. Чуваха се силни освирквания и викове "Ууу" при споменаване на името на Симеон Дянков.

Заради протеста по улиците "6-ти септември" и "Раковски" бяха въведени ограничения за автомобили по време на шествието.

От Министерство на финансите полицаите тръгнаха обратно към ул. "6-ти септември" към 17.10 ч.

За утре сутрин отново е планиран полицейски протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews