Йордан Цонев събра 83 и 35 и получи 121

Нели Чолашка 15 август 2013 в 11:06 5799 21

Йордан Цонев. Снимка: Булфото
Йордан Цонев. Снимка: Булфото

ДПС и БСП ще съберат кворум и достатъчно гласове, за да отхвърлят президентското вето, обяви Йордан Цонев от ДПС, който е председател на бюджетната комисия.

Това означава, че Цонев събира 83 и 35 и получава 121 гласа, колкота са нужни, за да бъде преодоляна вето на държавния глава.

Коалиция за България има 84 депутати, а ДПС - 36, но и двете партии имат по един депутат, който не участва в пленарните заседания, защото се чака решение на Конституционния съд дали могат да се върнат в парламента (Делян Пеевски, който за кратко беше шеф на ДАНС и Иван Иванов, който за няколко часа беше зам.-вътрешен министър).

Това означава, че дори на заседанието утре да се появят всички депутати на двете партии те могат да съберат най-много 118 гласа.

Цонев е категоричен, че партията му не води разговори с "Атака".

"Съдейки от изявленията на лидера им Волен Сидеров, предполагам, че те ще подкрепят актуализацията, ще гласуват срещу ветото", призна той.

Причината била, че националистите не искат ГЕРБ да се върнат на власт.

"Имам чувството, че президентът не е слушал изобщо дебата, а и не е чел материалите, които се публикуваха", коментира Цонев ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Бюджет 2013 г., заради което депутатите се събират на извънредно заседание утре.

Депутатът от ДПС е убеден, че бюджетната комисия, която се събира днес ще излезе с решение ветото да бъде отхвърлено, тъй като мотивите за него били „несъстоятелни и оборими”.

в доклада, който съпровожда Закона за изменение на държавния бюджет, е записано какви 286 млн. лева ще се похарчат, защото „само това е увеличението на разходите”.

Той напомни, че разходната част се увеличава само с 286 млн. лв.„Тези пари не се харчат непрозрачно, а с решение на МС, обнародва се в Държавен вестник. Там се описва точно до стотинка защо се харчат и къде", обясни Цонев.

„Борисов и ГЕРБ са изхарчили цял 1,1 млрд. лева, от които близо 400 млн. лева са били дадени на Плевнелиев като министър на регионалното развитие.

Той ги е изхарчил по същия начин с постановление на МС и тогава това е било не непрозрачно,” коментира още председателят на бюджетната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews