Борисов: "Атака" да не влиза в парламента, за да си изчисти името

Нели Чолашка 13 август 2013 в 15:45 2773 18

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Ако „Атака” искат да изчистят името си, да не влизат в парламента на извънредното заседание за прегласуването на актуализацията на бюджета, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за "Фокус".

Той напомни, че "Атака” твърди, че не са в тройната коалиция, с ДПС.

"Аз съм убеден, че това е неестествена коалиция между „Атака” и ДПС - едните ходиха да събарят и да палят джамията, създадоха ни куп проблеми по времето на нашето управлението, а сега крепят това правителство.

Според мен е неестествена и коалицията и между ДПС и БСП, защото българските мюсюлмани бяха прекръствани и изселвани именно от тази Компартия по време на Възродителния процес.

Всъщност - абсолютно недопустимо е да работят една с друга тези партии, поради идеологическата им несъвместимост, а в момента – те управляват", коментира още Борисов.

Той напомни, че без "Атака" БСП и ДПС има 118 гласа - за двама - Делян Пеевски и Иван Иванов, се чака решението на Конституционниуя съд, и няма как с тези гласове да преодолеят ветото на президента.

Лидерът на ГЕРБ обясни още, че ГЕРБ са поискали незабавно извънредно заседание, защото съзряли атаката на управляващите срещу държавния глава.

„По този начин, ние изолирахме всяка възможност той да бъде обвиняван в какъвто и да било грях, или впоследствие - в какъвто и да било провал на правителството”, обясни той.

Лидерът на ГЕРБ напомни как управляващите са обяснявали, че след ветото „ще има апокалипсис”.

„Това забавяне на свикването на заседанието показва, че за пореден път са били популисти, хвърляли са прах в очите на хората, манипулирали са, и са искали да изкарат, че държавният глава, ползвайки конституционното си право да наложи вето, едва ли не - причинява някаква злина на държавата.

В случая - атаката беше по президента. Те не очакваха, че ГЕРБ може да реагира толкова бързо, да се провали тази манипулация и лъжа, и да ги постави в тази неловка ситуация", смята Бойко Борисов

ГЕРБ щели да подкрепят актуализация на бюджета, само ако става въпрос за енергийна ефективност или електронно правителство. 

„Аз многократно съм казвал, че има заеми, които имат смисъл, които не променят имиджа на държавата в рейтинговите агенции, а напротив - се толерират. Ако този заем, дори и да е 2-3 млрд. лева, е за енергийна ефективност, рейтингът на България ще се вдигне.

Само след няколко години мултипликационният ефект от този заем ще бъде толкова голям, че всяко българско семейство ще има с поне 30% на година по-малки разходи за отопление, за енергия, за икономиката.

Външният вид на градовете ни ще се промени. Собствеността на хората ще стане по-скъпа и по-дългосрочна. И, ако Орешарски предложи такава актуализация, аз му гарантирам 97 души от ГЕРБ да я подкрепят, защото е добра за държавата, добра е за хората, добра е за имиджа на България.

Ако Орешарски каже - 500 млн. лева, (между 300 и 500 млн. е да се довърши това, което ние започнахме в електронното правителство), аз му гарантирам 97 депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството.

След 2 години това ще даде такъв ефект, че българите ще се отърват от думите корупция, административна тежест, губене на време по гишетата и това е огромно предимство за бизнеса", сочи икономическият анализ на бившия премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!