Избират новия главен прокурор (обновена)

Последна промяна на 20 декември 2012 в 07:54 1333 3

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет избира днес нов главен прокурор.

Процедурата по публичното изслушването на кандидатите за поста започна в 9.30 часа, като се очаква гласуването за избора на главен прокурор да бъде вечерта.

Номинираните за главен обвинител са трима - председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор Галина Тонева и ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

Новият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване,  като по този начин беше отхвърлена идеята да се гласува с интегрална бюлетина.

ВСС изслушва кандидатите по азбучен ред, а гласуването ще бъде по реда, по който са внесени кандидатурите. Първа ще бъде гласувана кандидатурата на Сотир Цацаров, втора е Галина Тонева, а трети - Борислав Сарафов.

За да спечели, един от тримата кандидати трябва да получи най-малко 17 от общо 25-те гласа във ВСС. Ако това не се случи, се предвижда балотаж. Ако и на него никой не събере необходимото мнозинство, ще се обяви нова процедура.

Сарафов: Прокуратурата се провали тотално по делата срещу корупцията

В последните няколко години прокуратурата постигна значителни успехи по делата с организираната престъпност и се провали тотално по делата срещу корупцията.

Това каза по време на изслушването му Борислав Сарафов. Спецпрокурорът заяви пред членовете на ВСС, че грешките на прокуратурата по тези дела трябва да бъдат посочени, за да бъдат избягвани занапред.

“Има над 96% осъдителни присъди, 4-те процента оправдателни присъди са от т.нар. знакови дела, за съжаление. Братя Галеви не са в тези по-малко от 2% присъди, които са приведени в изпълнение”, подчерта Сарафов.

Той обясни, че само в България съществува практиката да се пишат обвинителни актове от по няколкостотин до няколкохиляди страници.

Галина Тонева обеща финансова ревизия в Прокуратурата

Ако бъда избрана за главен прокурор, ще направя подробна финансова ревизия на бюджетните средства на прокуратурата, каза Галина Тонева. Тя обеща да се потърси отговор на въпроса защо се е стигнало до натрупването на близо 5 млн. лв. компенсации, които прокуратурата трябва да плати по осъдителни присъди срещу нея в Страсбург. „Сумата е натрупана от дела, които не са само от тази година. Това са неизплащани обезщетения с лихви, които дължи прокуратурата“, обясни Тонева.

Тонева и съпругът ѝ живеят с 55 хил. лв. на година. Това са чистите пари, които остават на семейството, след като изплати дължимите суми към ипотечен кредит. Моите и на съпруга ми годишни доходи за 2011 г. са за над 80 000 лева – 60 000 лева мои, около 4000 допълнителни доходи от рента и хонорари, получих пари от баща ми, който почина, и доходите на съпруга му. Над 80 000 лева – общо, каза Тонева. Разходите по кредита, който имаме, са 25 000 лева, за нас остават 55 000 лева. Моето семейство, състоящо се от мен и моя съпруг, живее скромно, каза Тонева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2012 в 09:39

Цацаров не трябва за е Главен прокулор. Той ще осъществява същите активни мероприятия както и като съдия - процеса с онова момче от Пловдив - първо арестува, лежиш няколко месеца в затвора, после те освобождават, поради невинност и осъждаш България за хиляди евро. Галина Тонева следва да е Главен прокурор! Тя е търпелива, не се изявява по медиите, изпълнява служебните си задължения тихо, без никой да разбере. Другият според мен е също недоразумение и като спец.прокурор.

20.12 2012 в 09:37

Ама сте и вие, "тайно електронно" визира сумите, прехвърлени тайно между банкови сметки по електронен път!

20.12 2012 в 08:12

Има ли такова нещо като "Тайно електронно гласуване" ????