Куклен магистратър пред ВСС (Видео)

Юлиан Христов 20 декември 2012 в 10:00 1538 0

Куклен магистратър пред ВСС. Снимка: Лъчезар Ангелов
Куклен магистратър пред ВСС. Снимка: Лъчезар Ангелов

Своеобразен протест срещу начина, по който ще се избира главен прокурор, се проведе днес пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Доброволци от "Движение България за гражданите" импровизираха реклама на куклен спектакъл и раздаваха покани. Мотивите за протеста са в новоприетата процедура да се гласува по реда на внасяне на кандидатурите, а не по азбучен ред. Това според тях предопределя сценарий за предложенията. За разлика от гласуването с бюлетини, електронното гласуване изкарва вота "под прожектора", мотивират се протестиращите.

Младежи с маски на с образите на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова, държаха импровизирани марионетки с ликовете на тримата кандидати за главен прокурор. Те раздаваха и билети за постановката с автор и режисьор Б.Б. (носител на приза "О!Скръб" за цялостно творчество в периода 2009-1012 година), грим и осветление: Цв.Цв. В главните роли са посочени: Магистрати на конци.

В 9.30 часа стартира процедурата по избор на главен прокурор. В надпреварата участват председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, шефът на специализираната Апелативна прокуратура Борислав Сарафов и зам.-главният прокурор Галина Тонева. Днес те ще бъдат изслушани по азбучен ред, които трябва да представят концепциите си, като после ще им бъдат задавани въпроси. Едва след това ще се пристъпи към гласуване.

За първи път за главен прокурор ще се гласува по електронен път, а не както досега – чрез бюлетини. Основните съмнения към електронната система за гласуване са свързани с това дали членовете на съвета са ограничени да гласуват само по веднъж за един кандидат или могат да упражнят правото си на глас за всеки един – нещо, което гласуването с бюлетини, не позволява.

За избора на кандидат са необходими 17 гласа от членовете на съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови