И Министерският съвет ще прави проверка на енергетиката

Вероника Шербанова 10 април 2013 в 14:30 1159 0

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Започва проверка на Енергийния системен оператор (ЕСО), която трябва да установи защо с предимство е изкупуван ток от скъпи централи. Това заяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Марин Райков.

Проверката ще бъде извършена от инспектората на МС и Агенцията за държавна финансова инспекция и ще засегне основно Диспечерското управление към ЕСО.

Ще се търси отговор на въпроса защо енергията от редица условно наречени „скъпи централи“ е предпочитана пред тази от „евтините централи“, обясни той.

Главният диспечер в ЕСО Митьо Христозов подаде оставка в началото на април, тъй като вдигнал кръвно заради проблемите в енергетиката. До назначаването на заместник Христозов ще продължи да заема позицията си.

Следващата седмица ще започне и проверка на целия енергиен сектор от страна на Европейската комисия. Експертите ще направят детайлен преглед на българската енергетика и ще набележат най-важните проблеми.

Райков посочи, че правителството „няма позитивна нагласа“ за повишаването на цената на тока от 1 юли, но решението ще бъде взето от ДКЕВР.

Премиерът призова миньорите от „Мини Марица-изток“ да не излизат на протест, тъй като това може да има много неприятни последици. В случай на предупредително спиране на работата в мините по време на дъждовния сезон ще са необходими милиони за отводняване, което ще окаже влияние предимно върху работата на миньорите, коментира Марин Райков.  

За проблемите в мините вече е създадена работна група. Тя ще има за цел да разгледа разходите и да потърси начин те да бъдат намалени, обясни министърът на икономиката Асен Василев.

За да се съкратят разходите в „Мини Марица-изток“, трябва да бъдат преразгледани договорите за външни доставки и услуги, за да може дружеството „да излезе на нула“, заяви Василев. Има доста външни разходи, които могат да бъдат оптимизирани, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews