Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Плащаме 3 пъти повече скъпа енергия, отколкото Европа ни задължи

Милен Енчев 04 април 2013 в 18:17 7914 10

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

В условия на спрени ТЕЦ-ове и 3000 миньори от въгледобива в принудителен отпуск скъпата екоенергия е достигнала близо 30 % от цялото потребление на ток в България за тази година. Това показаха разчетите на Електроенергийния системен оператор, обявени днес от Митьо Христозов, шеф на централното диспечерско управление в ЕСО на среща между енергийния зам.-министър Божан Стоянов и тристранен съвет за въгледобив, енергоресурси и минно строителство в икономическото министерство.

За първото тримесечие на годината слънчевите и вятърни централи са произвели 5 % от цялото консумирано количество ток в страната, посочи Христозов. Хидроцентралите, които сега са в годишния си пик заради пролетното пълноводие и препълнените язовири, са произвели 11-12 %. Още толкова са произвели и когенерационните централи (т.нар. "кафяв" ток, произвеждан покрай топлинната енергия от топлофикациите и заводските топлоцентрали).

С този небивал ръст на консумираната скъпа екоенергия държавата е преизпълнила в пъти ангажимента си за стимулиране на възобновяемите енергийни източници (когенерациите влизат в тази категория). Като член на Евросъюза България има задължение да достигне 16 % дял на екоенергията в крайното енергийно потребление през 2020 г., а конкретно за периода 2013-2014 г. целта е 11.38 %.

Причина за ограничената работа на топлоелектрическите централи и въгледобивните мини стана комбинацията от свито потребление на ток (заради затоплянето, пестенето на ток в домакинствата и свитият износ) и увеличеното производство (на хидроцентралите и фотоволтаиците). Днес освен производството на АЕЦ Козлодуй електроенергийният оператор ограничи и работата на слънчевите и вятърни централи. На практика обаче заради задължението на държавата да изкупува цялата енергия, която те произвеждат, са били спрени едва 2-3 % от тези централи, посочи Христозов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС