И трите ЕРП искат поскъпване на тока

Последна промяна на 09 април 2013 в 12:04 1604 9

Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС
Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС

Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период, съобщи днес председателят на енергийния регулатор (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Трите ЕРП вече са изпратили исканията си до регулатора и се обсъждат цените за следващия период. „До 1 юли обаче не виждам да има покачване на цената на електроенергията”, коментира Харитонова.

Във връзка с предлаганите стимули за износа на ток – като отпадането на зелената добавка от цената за преноса на енергия, шефката на ДКЕВР посочи, че това не може да се случи без промяна в закона – в противен случай би било закононарушение. В сегашния Закон за енергетиката е записано, че търговците на електроенергия за износ трябва да плащат добавката.

„Решението, може би, е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та (от цената на преноса, плащана на НЕК – бел.ред.)”. Това обаче означава, че след 1 юли тези загуби на НЕК ще трябва да бъдат възстановени, тоест те ще влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител”, посочи Харитонова.

Шефът на регулатора припомни, че е погрешно да се говори за „такса пренос”, защото всъщност става дума за цената за пренос. „Когато човек чуе думата „такса”, изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за подрръжка на електроразпределитената мрежа”, каза Харитонова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2013 в 14:20

Ще искат те! Нали досега прибираха разликата между истинската и надписаната цена. ДОЛУ ГЕРБ!

09.04 2013 в 13:39

На тях това не им е изгодно - колкото по-висока цена за изкупуване, толкова по -добро оправдание за високата крайна цена.
След като (както те твърдят) договорите за задължително изкупуване са неизгодни, защо изобщо са ги подписали - да не са ги били през ръцете ?

09.04 2013 в 13:22

Айшето де

09.04 2013 в 13:21

Ами поне мислещите хора да внимават на изборите и повече мислещи да гласуват.... А не Яшето и семейството й да ни избират управляващите

09.04 2013 в 13:13

А би трябвало да искат поевтиняване на закупуваната от НЕК ел. енергия, услугите за пренос и доставка (изключване на бандата посредници ) ....и върху по ниската цена като си сложат процента на печалбата пак ще са си добре, без да се правят обирджийски безбожни цени които изваждат хората на улицата.

09.04 2013 в 13:09

E,хората за какво протестираха!Токът ще поскъпне, ще си изберем отново мутри да ни управляват.......Кучетата си лаят, керванът си върви.......

09.04 2013 в 12:55

Дъртата кукумявка лъже. След като таксата е цена за поддръжка, тоест производствени разходи, нека каже в коя графа на сметките е записана печалбата на тия кожодери!

09.04 2013 в 12:49

"Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период"
- Като не им е изгодно да си ходят, какво правят тук тогава?
"До 1 юли обаче не виждам да има покачване на цената на електроенергията”, коментира Харитонова.
- Ако искате да взривите обществото покачете още повече енергията.
"Такса пренос е цената за подрръжка на електроразпределитената мрежа”, каза Харитонова.
- Дайте подробен отчет какво се включва в тая такса и може би ще повярвам, защо е толкова висока.

Аман от такси, добавки, посредници и най-вече от такива дето ни обясняват, че това е в наша полза и че не може да се промени. Цената само преди няколко години беше поне два пъти по-ниска.

09.04 2013 в 12:33

И какво стана пак старата песен .