И трите ЕРП искат поскъпване на тока

09 април 2013 в 12:04 2510 9

Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС
Евгения Харитонова, Снимка: БГНЕС

Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за покачване на цената на електроенергията за следващия регулаторен период, съобщи днес председателят на енергийния регулатор (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Трите ЕРП вече са изпратили исканията си до регулатора и се обсъждат цените за следващия период. „До 1 юли обаче не виждам да има покачване на цената на електроенергията”, коментира Харитонова.

Във връзка с предлаганите стимули за износа на ток – като отпадането на зелената добавка от цената за преноса на енергия, шефката на ДКЕВР посочи, че това не може да се случи без промяна в закона – в противен случай би било закононарушение. В сегашния Закон за енергетиката е записано, че търговците на електроенергия за износ трябва да плащат добавката.

„Решението, може би, е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та (от цената на преноса, плащана на НЕК – бел.ред.)”. Това обаче означава, че след 1 юли тези загуби на НЕК ще трябва да бъдат възстановени, тоест те ще влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител”, посочи Харитонова.

Шефът на регулатора припомни, че е погрешно да се говори за „такса пренос”, защото всъщност става дума за цената за пренос. „Когато човек чуе думата „такса”, изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за подрръжка на електроразпределитената мрежа”, каза Харитонова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!